Undorító, mi mindent hoztak magukkal az áradó folyók Magyarországra

HelloVidék   
  Megosztom
Undorító, mi mindent hoztak magukkal az áradó folyók Magyarországra

Folyamatosan beszámolunk a hazai vizek helyzetéről. Ahogy a napokban írtuk, a Duna vízállása múlthét szerdán tetőzött a fővárosban, ám a Tiszánál a nagy mennyiségű csapadék miatt marad az első fokú készültség. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint egyelőre nem okozott jelentősebb problémát a víz, viszont folyamatos megfigyelés alatt tartják a magyar folyókat.

Ahogy korábban írtunk róla tovább árad a Tisza, a napokban tetőzik a Duna, a Maros pedig kilépett a medréből. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjét, Siklós Gabriellát kérdeztük a magyar folyók jelenlegi állapotáról.

HelloVidék: Milyen most a helyzet a hazai folyókon az esőzések után?

Siklós Gabriella: Nagyon kevés csapadék esett tavasszal, többfelé már komoly vízhiányos helyzet kezdett fellépni. A lehullott nagymennyiségű csapadék szinte üres folyómedrekbe érkezett, bőven volt helye a víznek. Ennek ellenére a Dunán és a Tiszán is komoly, többméteres vízszintemelkedés alakult ki. A Dunán levonuló árhullám miatt nem kellett készültséget elrendelni a magyarországi szakaszon, a Tiszán azonban a felső szakaszon I.fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni, hiszen az ukrán és román vízgyűjtőkre nagyon nagy mennyiségű csapadék hullott pár nap alatt.

HelloVidék: Mire készülnek, számítanak a következő hetekben?

Siklós Gabriella: Az Országos Vízjelző Szolgálat hat napra előre készíti el az előrejelzéseit, hetekre előre nem lehet „megjósolni”, hogy hol lehet árvíz.

HelloVidék: Romániában harmadfokú árvízriadó van érvényben a Felső-Tisza vidékére. Ez befolyásolja a magyar helyzetet is?

Siklós Gabriella: Igen, ez az egyik oka annak, hogy a Tiszán és kisebb mellékfolyókon többméteres vízszintemelkedések alakultak ki.

HelloVidék: Több helyen olvasható volt, hogy a Maros már most látszik, hogy rengeteg szemét, főként PET-palack érkezett hazánkba. Ezzel mit lehet tenni? Mi lesz a szemét sorsa?

Siklós Gabriella: Ha az uszadék biztonságosan eltávolítható, úgy azt a szegedi vízügyi igazgatóság fogja kiemelni és elszállítani.

Mi a helyzet a Felső-Tiszán elhelyezett hulladékmentesítővel? Mik az eddigi tapasztalatok? Terveznek hasonló fejlesztéseket?

Siklós Gabriella: Az elmúlt napokban, az áradással egy időben a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság jelezte, hogy a Tiszán és a Szamoson nagy mennyiségű kommunális hulladék érkezik a felsőbb, külföldi szelvényekről. A Tisza medrének teljes szélességében érkező úszó hulladékot, szemetet és más idegen anyagokat Aranyosapátinál néhány napos, míg Vásárosnaménynál tíz napos időtartamban részleges mederelzárással távolították el a nyíregyházi vízügyesek szakemberek, első alkalommal egyszerre két helyszínen, III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültség egyidejű elrendelése mellett. Az Igazgatóság az úszó szemét észlelését és mérését követően azonnal intézkedett a kárelhárítást végző jelentős nagyságú gépparkot (hajók, úszókotrók, önjáró uszály, munkagépek) a helyszínekre irányították és részleges folyamzárat állítottak fel. Munkájuk eredményeként ma reggelig 911 m3 vegyes hulladéktól tisztították meg a Tiszát. A folyó felszínéről eltávolított, kiszedett vegyes uszadék válogatása, a fa uszadékok darabolása a munkaterületen megtörtént, a hulladék kezelés szabályainak betartásával. A munkavégzést folyamatosan nehezítette a térségben rendszeresen visszatérő esőzés. A nyíregyházi Vízügyi Igazgatóság a Rahó, Huszt, Dolha (Ukrajna) és Tiszabecs állomásokon elhelyezett kamerák segítségével és gátőri észleléssel továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri a levonuló idegen anyagok mennyiségét, bár a Tisza egyre emelkedő vízszintjére és a megszűnő hulladék utánpótlásra figyelemmel a hulladékleszedést kedden befejezték.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

siklós gabriella

országos vízügyi főigazgatóság

tisza

maros

felső-tisza

duna

csapadék

árvíz

folyó