Csekkbefizetés otthonról, kényelmesen? Ez már bárki számára lehetséges!

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Csekkbefizetés otthonról, kényelmesen? Ez már bárki számára lehetséges!

Senkinek nem kell bemutatni azokat a változásokat, amiket az idei év első hónapjai hoztak életünkbe. Júliusban még mindig nem mehetünk a boltba vagy a postára maszk nélkül, figyelnünk kell a távolságtartásra, és természetesen a kezünk fertőtlenítésére is. A körülmények különleges élethelyzeteket is eredményeznek: de mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy megkönnyítsük mindennapjainkat.

Nagyon átalakultak a mindennapjaink az idei évben, sok dolgot igencsak másképp kell csinálnunk, mint eddig. Nézzünk egy teljesen hétköznapi szituációt:

Mi történik, miután megérkezik a villanyszámla a postaládánkba?

Korábban így intéztük:

 1. fogtuk a sárga csekket,
 2. felszálltunk a buszra,
 3. bementünk a postára,
 4. sorszámot húztunk,
 5. kivártuk a sorunkat,
 6. befizettük a csekket,
 7. hazamentünk,
 8. elraktuk a bizonylatot a többi közé.

És így néz ki mindez 2020 júliusában:

 1. fogjuk a sárga csekket, kimegyünk a buszmegállóba,
 2. a buszmegállóból visszafordulunk, mert otthon felejtettük a maszkunkat,
 3. felvesszük a kötelező maszkot, mielőtt felszállunk a buszra,
 4. bemegyünk a postára,
 5. felvesszük a maszkot,
 6. fertőtlenítjük a kezünket,
 7. sorszámot húzunk,
 8. kivárjuk a sorunkat, közben figyelünk a megfelelő távolság tartására,
 9. befizetjük a csekket,
 10. hazamegyünk, közben ismét maszkot húzunk,
 11. alaposan kezet mosunk,
 12. és elrakjuk a bizonylatot a csekkes dobozba.

Bonyolultabb lett az életünk, sokkal több szabályra kell figyelnünk, átalakultak a társas érintkezés szabályai: jó eséllyel ezek az új szabályok még sokáig velünk maradnak.

A villanyszámlás példánál maradva: mennyivel könnyebb lenne, ha a nappaliból fizetnénk be a csekket, az internet segítségével. Ehhez a legtöbb esetben még számítógép sem kell, elég egy okostelefon is: utazás, sorban állás, maszk és kézfertőtlenítő helyett akár fél perc alatt el tudunk intézni egy ilyen díjfizetést.

A legtöbb szolgáltató saját oldalán vagy telefonos alkalmazásában is befizethetjük bankkártyánkkal a csekkeket. Online ügyfélszolgálati felületükön keresztül néhány kattintással lehetőség van az aktuális, vagy az összes nyitott számla befizetésére.

A fizetést követően az online ügyfélszolgálati felületen az eredményről minden esetben tájékoztatást kapunk, és még azzal sem kell foglalkoznunk, hogy a bizonylatot eltegyük: ezek a rendszerek évekig tárolják a befizetéseink minden adatát.

Vannak olyan szolgáltatók is, akiknél egy helyen befizethetjük online az összes számlát. Arra is van lehetőség, hogy a sárga csekkeken szereplő QR-kódokat beolvassuk a telefonunkkal, és ezen keresztül egyenlíthetjük ki a számlát.

Így néz ki tehát egy csekk befizetése okostelefonon:

 1. Kapok egy értesítést (e-mailben) arról, hogy fizetendő számlám van,
 2. megnyitom az applikációt,
 3. azonosítom magam (ujjlenyomattal, vagy a jelszavammal),
 4. kiválasztom a fizetendő közüzemi számlát,
 5. kifizetem a számlát az előre feltöltött bankkártya-adataimmal,
 6. megkapom az értesítést a számla befizetéséről, e-mailen is, a rendszer pedig rögzíti és tárolja a fizetés adatait.

Ezzel akár spórolni is lehet

Egy család szempontjából talán a legfontosabb a követhetőség: a szolgáltatók átláthatóbbá tették a pénzügyeket, az alkalmazások szólnak előre, amikor a fizetési határidő közeleg és nagyon sok dolgot el tudok már intézni otthonról is, nem kell az ügyfélszolgálatra bemennem – magyarázza az online díjfizetés egyik fontos előnyét Racskó Tamás, a Mastercard üzletfejlesztési menedzsere.

A szakértő szerint a digitális díjfizetés előnye lehet például az, hogy nem kell a postán távolságot tartani, sorban állni és várakozni. Emellett gyorsabb és biztonságosabb kártyával fizetni, hiszen ilyenkor nincs meg a veszélye, hogy elhagyom a csekket vagy a bizonylatot és nem fordulhat elő a fizetésnél, hogy kevesebb készpénzt hoztam magammal, mint amennyi a számla kiegyenlítéséhez kell.

Racskó Tamás felhívta a figyelmet arra is, hogy a digitális szolgáltatásoknak van még egy fontos előnye: már nem csak egy felületet jelentenek, ahol befizetjük a közüzemi díjakat, hanem egyfajta okos asszisztensként is működnek. Ez azt jelenti, hogy figyelmeztet a rendszer, ha számlát kapok, szól, ha közeledik a határidő, eltárolja a kártyámat és egy szempillantás alatt fizethetek, valamint bármikor elérhetem a múltbéli számláimat és a befizetési bizonylatokat. Ezek mindig ott lesznek a felhőben, kinyomtathatom őket és nincs meg az a veszély, hogy a szemeteskukában landolnak véletlenül.

A legnépszerűbb applikációk a közüzemi díjak befizetésére:

 • Díjnet: számos szolgáltató csekkjeit fizethetjük egy helyen.
 • iCsekk: bármikor, bárhonnan indíthatod a fizetést csak fotózd le a csekken lévő QR-kódot.
 • Simple: a csekkbefizetés szolgáltatással egyszerűen, QR kód beolvasásával egyenlítheted ki csekkjeidet, a Simple fiókodban elmentett bankkártyáddal.

Maguk a közüzemi szolgáltatók is rendelkeznek díjfizető alkalmazással, és/vagy online felülettel, például:

 • DBH
 • ELMŰ-ÉMÁSZ
 • E.ON
 • Invitel
 • NKM Energia

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

sárga csekk

mastercard

számla

díj

posta