Veszélyeztetett lett egy ősi magyar állatfajta: jelentősen visszaszorult az állománya

MTI   
  Megosztom
Veszélyeztetett lett egy ősi magyar állatfajta: jelentősen visszaszorult az állománya

Új fajtával bővült a Magyarországon tenyésztett, veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták köre, az akhal-teke lófajtát már honfoglalás-kori őseink is ismerték és használták, mára azonban állománya jelentősen visszaszorult, mindössze 68, törzskönyvben nyilvántartott egyede él a lelkes tenyésztőknél - közölte az Agrárminisztérium (AM).

Közleményük szerint az akhal-teke lófajta veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajtává nyilvánítása megfogyatkozott létszáma miatti erkölcsi-szakmai elismerést jelent, kifejezi a fajta védelmének szükségességét és hozzájárul hosszútávú, biztonságos fenntartásához.

Ebbe a kategóriába többek között olyan, magas genetikai értéket képviselő állatfajták sorolhatók, amelyek állománya jelentősen csökkent, vagy kiszorult a termelésből.

A különleges megjelenésű, finom szervezetű, kitartó munkára képes akhal-teke lófajtát már a honfoglaló magyarok is ismerték, sőt, a hazai lóállományban a XIX. századig nagy létszámban jelen volt. Napjainkban azonban csupán 68 egyedet számol a hazai állomány, és a világon is mindössze 1886 törzskönyvezett akhal-teke lófajtát tartanak nyilván.

Ennek a kihalófélben lévő fajtának a megőrzése minden országnak érdeke kell, hogy legyen, de Magyarország szerepvállalása ebben a folyamatban a történelmi múltra való tekintettel is kiemelten fontos

- tette hozzá az AM.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

lófajta

ősi állatfaj

magyar állatfajta

mezőgazdasági állatfajta

honfoglalás-kori