Hatalmas a szemétprobléma Baranyában: szigorodnak a szabályok, börtön járhat az illegális hulladékért

HelloVidék   
  Megosztom
Hatalmas a szemétprobléma Baranyában: szigorodnak a szabályok, börtön járhat az illegális hulladékért

Megyénkben is számos helyen gondot okoznak az illegális szemétlerakók. A szemetelőknek nem árt tudni, hogy a jövő évtől szigorúan büntetheti őket a hulladékgazdálkodási hatóság más, ellenőrző hatósági hatáskörrel rendelkező szervekkel együtt - írja a bama.hu.

Ahogy a portál írja, hazánkban évente több mint 18 millió tonna hulladék keletkezik, ennek jelentős része szabálytalanul kikerül a környezetbe. Ahogy arról a lap beszámolt a közelmúltban, felszámolhatják az egykori pécsi, Zsolnay-labdarúgópályán évtizedek alatt felhalmozódott illegális szeméthegyet. Erre az ingatlanra az elmúlt tíz évben nagy mennyiségű beton-, illetve építési és bontási törmelék került, a hulladékkupacokat pedig átjárhatatlan bozót borította be.

Nem csak Pécs vonatkozásában jelent gondot a szemét, arról is hírt adtunk, hogy az illegális hulladéklerakók – amelyek száma jelentős mértékben növekedett itt az elmúlt évek során – felszámolásába kezdene a komlói önkormányzat. A munkákra pályázati támogatást igényel a város, amiből nyolc gócpont rendbe tételét tervezik. A megyét járva számos további helyen szembesülhetünk illegálisan lerakott hulladékkal, melyre olvasóink is időről időre felhívják figyelmünket

- irja a lap.

Remélhetőleg a szemetelők visszatartó erőként élik majd meg, hogy januártól akár börtön is járhat az illegális hulladéklerakásért. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása alapján ugyanis azt, aki jelentős mennyiséget – egy tonnát vagy tíz köbmétert – meghaladó hulladékot helyez el illegálisan, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik majd. Egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés róható ki arra, aki veszélyes hulladékot, különösen jelentős mennyiségű hulladékot – tíz tonnát vagy száz köbmétert – helyez el illegálisan vagy különös visszaesőként követi el a bűncselekményt. A szabálysértőket is szigorúbban büntethetik, az illegálisan szemetelőknek pedig pénzbírságot kell fizetniük

- hangsúlyozzák.

A szóban forgó törvénymódosítási javaslat szerint az állam kötelező visszaváltási díjas rendszert alakít ki és működtet majd meghatározott termékekre vonatkozóan.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hulladék

illegális hulladéklerakás

illegális hulladéklerakó

hulladék

illegális hulladék

büntetés

szabályozás