Hatalmas a szemétprobléma Baranyában: szigorodnak a szabályok, börtön járhat az illegális hulladékért

HelloVidék   
  Megosztom
Hatalmas a szemétprobléma Baranyában: szigorodnak a szabályok, börtön járhat az illegális hulladékért

Megyénkben is számos helyen gondot okoznak az illegális szemétlerakók. A szemetelőknek nem árt tudni, hogy a jövő évtől szigorúan büntetheti őket a hulladékgazdálkodási hatóság más, ellenőrző hatósági hatáskörrel rendelkező szervekkel együtt - írja a bama.hu.

Ahogy a portál írja, hazánkban évente több mint 18 millió tonna hulladék keletkezik, ennek jelentős része szabálytalanul kikerül a környezetbe. Ahogy arról a lap beszámolt a közelmúltban, felszámolhatják az egykori pécsi, Zsolnay-labdarúgópályán évtizedek alatt felhalmozódott illegális szeméthegyet. Erre az ingatlanra az elmúlt tíz évben nagy mennyiségű beton-, illetve építési és bontási törmelék került, a hulladékkupacokat pedig átjárhatatlan bozót borította be.

Nem csak Pécs vonatkozásában jelent gondot a szemét, arról is hírt adtunk, hogy az illegális hulladéklerakók – amelyek száma jelentős mértékben növekedett itt az elmúlt évek során – felszámolásába kezdene a komlói önkormányzat. A munkákra pályázati támogatást igényel a város, amiből nyolc gócpont rendbe tételét tervezik. A megyét járva számos további helyen szembesülhetünk illegálisan lerakott hulladékkal, melyre olvasóink is időről időre felhívják figyelmünket

- irja a lap.

Remélhetőleg a szemetelők visszatartó erőként élik majd meg, hogy januártól akár börtön is járhat az illegális hulladéklerakásért. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása alapján ugyanis azt, aki jelentős mennyiséget – egy tonnát vagy tíz köbmétert – meghaladó hulladékot helyez el illegálisan, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik majd. Egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés róható ki arra, aki veszélyes hulladékot, különösen jelentős mennyiségű hulladékot – tíz tonnát vagy száz köbmétert – helyez el illegálisan vagy különös visszaesőként követi el a bűncselekményt. A szabálysértőket is szigorúbban büntethetik, az illegálisan szemetelőknek pedig pénzbírságot kell fizetniük

- hangsúlyozzák.

A szóban forgó törvénymódosítási javaslat szerint az állam kötelező visszaváltási díjas rendszert alakít ki és működtet majd meghatározott termékekre vonatkozóan.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hulladék

illegális hulladéklerakás

illegális hulladéklerakó

hulladék

illegális hulladék

büntetés

szabályozás