Mit nekik a pocsék szezon: egyenesen tarol ez a családi méhészet, mi lehet a titkuk?

HelloVidék   
  Megosztom
Mit nekik a pocsék szezon: egyenesen tarol ez a családi méhészet, mi lehet a titkuk?

A debreceni BeoBee Méhészet pozitívan zárta a tavalyi évet, bár elfagyásokkal és növényvédő szerek okozta méh-elhullásokkal is szembe kellett nézniük.

A nehéz méhészeti szezon ellenére a debreceni BeoBee Méhészet pozitívan zárta a tavalyi évet. Megnövekedett keresletről és szakmai elismerésekről számolt be a családi vállalkozás: a méhészet Hortobágyi BIO vadvirágméze elnyerte a Hortobágyi Nemzeti Parki Termék Védjegy címet, amely nemcsak a termék adott régióbeli származására utal, de valódi minőségi garanciát is jelent. A méhészet termékeit a szakma is díjazta; a 2020 Év Méze versenyen a Hajdú-Bihar megyei vállalkozás repceméze arany minősítést és a Repce kategória II. helyezését érdemelte ki. Ugyanitt díjazták a méhészet Hortobágyi BIO vadvirágmézét és napraforgó krémmézét is.

Méz-termelési szempontból rendkívül nehéz éven van túl a debreceni méhészet: elfagyásokkal és növényvédő szerek okozta méh-elhullásokkal is szembe kellett nézniük, az évet mégis pozitív előjellel zárták.

A klasszikus piaci vásárlások mellett rengetegen fedezték fel az online méz-vásárlásban rejlő előnyöket is.

Ma már nemcsak megyei, hanem országos szinten is keresik a jelenleg 285 méhcsaláddal működő BeoBee Méhészet termékeit. Legkeresettebb továbbra is az akácméz, de a méz-rajongók egyre nyitottabbak különleges ízvilágú mézek iránt, mint a napraforgóméz, vagy a bodzás repceméz. A Gál Méhészet néven is ismert vállalkozás népszerű fajtaméze még a Hortobágyi BIO vadvirágméz is, amely nemrég nyerte el a Hortobágyi Nemzeti Parki Termék védjegyét: a védjegyet az a jellegzetes, helyi előállítású termék érdemelheti ki, amelyet a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, természetvédelmi oltalom alatt álló területen termeltek. A Nemzeti Parkban szinte érintetlen virágmezőkön gyűjthetik az édes nektárt a méhek, szorgos munkájuk eredménye pedig egy fűszeres zamatú méz-különlegesség, amely a vásárlók egyik aktuális kedvence.

Nemcsak a fogyasztók, a szakma is régóta elismeri a Gál Attila méhész által vezetett vállalkozás termékeit, sorra díjazva a mézeket. 2020-ban a méhészet repceméze nemcsak arany minősítést kapott, de a Repce kategória II. helyezettje is lett az Év Méze versenyen. A méhészet Hortobágyi BIO vadvirágméze és napraforgó krémméze pedig ezüst minősítést nyert el a tavaly év végén rendezett megmérettetésen, több száz induló közül.

2020 számunkra a végletek éve volt, de igen bizakodók vagyunk a jövőt illetően. Örülünk, hogy egyre többen felismerik: a tiszta forrásból származó mézek és méhészeti termékek nemcsak télen fejtik ki áldásos hatásukat, hanem egész évben kínálják természetes, gyengéd, mégis hatékony támogatásukat

- mondta Gál Attila.

2021-ben számos tervet tűzött ki maga elé a debreceni méhészet: jelentősen növelnék a méhcsaládok számát. Emellett prémium BIO termékcsalád bevezetésén is dolgoznak, valamint ízesített mézek felé is nyitnának; mindkettőre nagy piaci igény mutatkozik. A méhészet hosszabb távú céljai között szerepel egy új, nagyobb kapacitású mézcsomagoló üzem létrehozása, és külföldi piacok felé való nyitás is prémium kategóriás termékekkel.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

méhészet

családi vállalkozás

beobee

hortobágyi nemzeti park