Itt az újabb szigorítás: még rendszám sem lehet ezeken a használt autókon

HelloVidék   
  Megosztom
Itt az újabb szigorítás: még rendszám sem lehet ezeken a használt autókon

Mostantól nem lehet majd rögtön forgalomba helyezni olyan autókat, amelyek láthatóan nem felelnek meg a környezetvédelmi feltételeknek, a gépjárművet előbb egy vizsgálatnak vetik alá - írja az ATV.

Ha a gépkocsi ezen a vizsgán nem megy át, akkor a hiba kijavításáig nem engedhető forgalomba, és még rendszám sem lehet rajta - figyelmeztetnek.

Hektikus évet írt a tavalyi használtautó értékesítés

Az első két hónap ugyan erősen indult, de márciusban és áprilisban szinte megállt a használt autók értékesítése - nyilatkozta a hírcsatornának Frank György, a Dal Weltauto márkavezetője.

A májusi nyitás után viszont megint sok vásárló jelent meg, így végül 3 és fél százalékos volt a csökkenés 2019-hez képest. A legtöbben négyajtós családi autót kerestek, és nem feltétlenül fiatalt. Az eladások nagy része a tíz év pluszos kategóriában történt, az autóállomány is ebbe a kategóriába esik Magyarországon, tehát az autók 71-72 százaléka az tíz évnél idősebb – közölte Frank.

Januártól szigorodott a külföldről behozott használt autók műszaki vizsgája

Így már nem lehet egyszerűen forgalomba helyezni azokat az autókat, amelyek láthatóan nem felelnek meg a környezetvédelmi vizsgának.

Ha a jármű ezen a vizsgán nem megy át, akkor a hiba kijavításáig nem engedhető forgalomba, rendszám sem lehet rajta.

A szigorítás célja, hogy a kopott motorú, kivágott katalizátorral vagy részecskeszűrővel érkező autókat ne lehessen forgalomba helyezni.

Az Európába már használtan érkező, például amerikai piacra szánt autók forgalomba helyeztetése is bonyolultabb lesz. Azokat a gépjárműveket, amelyek 1999 után készültek, és nem rendelkeznek európai típusjóváhagyási bizonyítvánnyal, illetve nincs rajtuk európai jóváhagyásról szóló típustábla, csak egy speciális vizsgálat után helyezhetik forgalomba. Ez viszont már egy külső intézet hatásköre, és több százezer forintba kerül.

- írják.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

használtautó

eladás

értékesítés