Harminc milliárdos számlatartozások: a csőd szélén táncol a magyar egészségügy?

HelloVidék   
  Megosztom
Harminc milliárdos számlatartozások: a csőd szélén táncol a magyar egészségügy?

Március végén majdnem elérte a harmincmilliárd forintot az egészségügyi intézmények adóssága. A kifizetetlen számlákkal rendelkező cégek száma a pandémia alatt sem csökkent, hiába működtek a kórházak Covid-üzemmódban. Azt kérik, hogy a gazdaság újraindítása során az orvostechnológiai ágazatot azzal segítse a kormány, hogy legkésőbb a nyár folyamán kifizeti a lejárt követeléseiket.

Március végén majdnem elérte a harmincmilliárd forintot az egészségügyi intézmények adóssága, derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adataiból.

Februárban 22,8 milliárd forint, március 31-én pedig már 29,1 milliárd forint összegű kifizetetlen számla maradt az intézményekben. A MÁK adatai szerint az arra kötelezett 604 intézményből valamennyi teljesítette az adatszolgáltatást. Az adós intézmények száma 294, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozása 152 intézménynek van, írja a Világgazdaság.

A kifizetetlen számlákkal rendelkező cégek száma a pandémia alatt sem csökkent, hiába működtek a kórházak Covid-üzemmódban. A szolgáltatásokra továbbra is szükség volt: a takarítástól kezdve az informatikai rendszerek működtetésén át az élelmiszer-ellátáson keresztül egészen a gyógyszerek és az orvostechnikai eszközök biztosításáig.

Persze hangsúlyeltolódások vannak: például megnőtt a higié­nés szolgáltatások igénybevétele és a Covid-ellátáshoz kapcsolódó gyógyszer- és orvosieszköz-felhasználás

- részletezte Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára a portálnak.

A 40 milliárd forint körüli tartozásállomány általában már gazdálkodási nehézségeket okoz a cégeknek eltérő mértékben. Mindenképp szükség lenne év közbeni kórház-konszolidációra, sőt a gazdaság újraindítása során az orvostechnológiai ágazatot azzal segítse a kormány, hogy legkésőbb a nyár folyamán kifizeti a lejárt követeléseiket.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gazdaság

tartozás

számlák

kórházak

adósság

egészségügyi intézmények

mák

magyar államkincstár

pandémia