Roham indult a bankokba: így jutnak hozzá a legjobb hitelekhez a magyarok

Pénzcentrum   
  Megosztom
Roham indult a bankokba: így jutnak hozzá a legjobb hitelekhez a magyarok

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint nem hagyott alább a magyar lakosság hitelfelvételi kedve: a tavaszi fellendülés továbbra is kitart. Idén áprilisban 180%-kal több személyi kölcsönt fizettek ki a bankok a lakosságnak, mint tavaly, de a kereset élénkülése a babaváró hitelek és a lakáscélú hitelek szegmenseit sem kerülte el. Vajon már a válságból való kilábalás látszik, vagy valami más áll a hitelpiaci folyamatok a háttérben?

A tavalyi év vége és az idei eleje nagy visszaesést hozott a magyarok által felvett személyi kölcsönök számában, de februárban megindult a hitelfelvételi kedv élénkülése, ami a hitelezési adatok alapján áprilisban is kitartott. Bár a márciusi, sok éve nem látott robbanáshoz képest volt egy enyhe visszaesés, továbbra is a 2020 márciusit, azaz a pandémia előttit meghaladó, 37,27 milliárd forintnyi összegű személyi kölcsönt fizettek ki az ügyfeleknek a bankok.

A Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint februárban még 30,76 milliárd, márciusban 37,50 milliárd, áprilisban pedig 37,27 milliárd forint volt a magyar háztartásoknak nyújtott forint személyi hitelek új szerződéseinek összege. Vagyis tavaszra stabilizálódott a megnövekedett hitelfelvételi kedv. Ez egyben azt is jelenti, hogy második hónapja sikerül túlszárnyalni a tavaly márciusi adatokat - az utolsó olyan hónapét, amelyet még kevésbé érintett a koronavírus-járvány a hitelezés szempontjából.

Bár már önmagában az hatalmas eredmény, hogy sikerült beérnie a hitelezésnek a múlt évi, járvány előtti szintet, a sok éves mélypontnak számító tavaly áprilisi számokhoz képest a hitelszegmens egészen elképesztő 180 százalékos növekedést produkált. Egyébként nemcsak a személyi kölcsönök terén láthatjuk a pozitív tendencia folytatódását: a babaváró kölcsönök kifolyósított összegei is közel maradtak márciusi csúcshoz, 38,26 százalékkal elszakadva a januári mélyponttól. A lakáskölcsönök pedig a márciusi számhoz képest is emelkedtek 2.59 százalékkal. Az elmúlt bő négy évben soha nem volt ilyen mértékű az új szerződések összege egy hónapban: 107,58 milliárd forint.

Ahogy a fenti grafikonon is látható, a személyi hitelek mellett a lakáscélú hitelek és a babaváró hitel népszerűségében is egyértelműen folytatódott a válság után idén februárban megindult pozitív tendencia. Ennek oka többek között a válság enyhülése, és a fokozatos nyitást övező optimizmus lehet. Ennek hatása azért márciusban és áprilisban látszódik a statisztikákban, mert a személyi hitelek átfutása általában 1, maximum 2 hónap. Tehát amit áprilisban kifizettek a bankok, nagyrészt márciusban igényelte meg a lakosság. Az azóta folytatódó újranyitás esetleges következményei ezért a számokban inkább a nyár második felében lesznek majd láthatóak. Az mindenesetre várható, hogy nagy szerep juthat a növekedésben a felújítási hitelnek.

Mi a hitelek vonzereje?

Bár a növekedés hátterében részben az alacsony bázis áll, azon kívül is nagyon magas. A személyi hitelekre vonatkozó grafikonon látható korábbi MNB-s adatok is alátámasztják, hogy papíron a hitelek felvétele normál körülmények között is hasonlóan alakul. Az azonban az összegekből látszik, hogy 2021 sem lesz a hitelforma legerősebb éve, hiszen az első negyedéves hitelfolyósítási adatok jócskán elmaradnak a válság előtti két évben látottaktól. A tavalyi helyzettel viszont, amikor éppen március-április hónapokban vetette vissza legjobban a járvány a hitelezést, az idei számokat szinte össze sem lehet vetni, akkora a különbség.

A január 1-jétől igényelhető felújítási támogatás, és a februártól elérhető felújítási kölcsön hatására ennek ellenére sokan gondolhatták át tavaszi-nyári felújítási terveiket és döntöttek úgy, hogy hitelt vesznek fel ezek megvalósítására.

Az egyik hazai hitelintézet tapasztalatai is megerősítik, hogy a magyar lakosság hitelfelvételi szándéka a tavalyi visszaesés után 2021 első negyedévében kvázi visszaállt a járványhelyzet előtti szintre. Kutatásuk friss eredményei szerint magyarok 11 százaléka tervez hitelt felvenni a következő egy évben, legutóbb 2019 áprilisában volt ilyen magas ez az arány. Az augusztusi mélypont után a hitelüket törlesztők aránya is elérte a tavalyelőtti átlagos (49%) szintet, a gyermeket nevelők esetében pedig egy erőteljesebb növekedés után az arány elérte a 66%-ot.

A Bank magyarországi fióktelepének vezérigazgatója úgy véli, a hitelfelvételi kedvre a kínálati oldalon történő változások is pozitív hatással lehetnek. A Magyarországon 2021. január 1-től elérhető, a Magyar Nemzeti Bank által minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel termékek megjelenése pedig piacformáló tényező lehet.

A cikk itt folytatódik.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pénzcentrum

magyar nemzeti bank

hitelfelvétel

személyi kölcsön

babaváró hitel

lakáscélú hitelek