Végleg befellegzett a hagyományos vásárlásnak? Megszólalt az ALDI, a Tesco és a Spar is

Pénzcentrum   
  Megosztom
Végleg befellegzett a hagyományos vásárlásnak? Megszólalt az ALDI, a Tesco és a Spar is

Tavaly az e-kereskedelem hazánkban bruttó 380 milliárd forintos forgalmú piaccá nőtte ki magát, és az FMCG, azon is belül az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor szereplői is sorra léptek be és kaszáltak nagyot a szegmensben. De vajon mekkora hatással lesz ez az ágazatra hosszú távon? Már látható ugyan a vásárlók visszaszokása az online térből az üzletekbe, de kérdés, hogy a visszarendeződés teljes lesz-e, vagy a napi fogyasztási cikkek és az élelmiszerek kiskereskedelmét végleg átformálta a pandémia. A Pénzcentrumnak most több jelentős piaci szereplő is megszólalt a várakozásaikkal kapcsolatban.

2020-ban a tizenöt legnagyobb hazai e-kereskedő együttes forgalma meghaladta a bruttó 380 milliárd forintot, ami a teljes online kiskereskedelmi piac 41%-át jelenti, míg a tavalyi évben sikeresen kézbesített rendelések száma megközelíti a 11,5 milliót -derül ki a most publikált ransorból.

2020 március közepén a koronavírus egyik napról a másikra átrajzolta a világ és Magyarország hétköznapjait. Miközben a gazdaság és a kereskedelem több ágazata is szinte teljesen leállt, a koronavírus miatt kialakult helyzet digitális szintlépésre késztette az országot. Ebben a rendkívül változó és előre nem tervezhető piaci, valamint társadalmi környezetben rekordmértékű, 45%-os forgalomnövekedést ért el az online kiskereskedelem. A szektor alig tizenkét hónap alatt legalább három évet ugrott előre a fejlődésben - írja a Pénzcentrum.

A tavalyi év során az online kiskereskedelmen belül az FMCG, azaz a gyorsan forgó fogyasztási cikkek értékesítése jelentette az egyik leginkább bővülő területet. A szektor – közel kétszeres sebességgel növekedve – bruttó 76,6 milliárd forint forgalmat bonyolított tavaly.A kialakult helyzet ugyanakkor nagy lökést adott az online FMCG szereplők bővülési terveinek és az új belépők okozta versenyhelyzet jót tett a szolgáltatási minőségnek is. A forgalom szerinti lista első 5 helyén két-két hipermarket (Tesco, Auchan) és drogéria lánc (Rossmann, dm) mellett egy új, tisztán online, cseh hátterű kihívó (kifli.hu) is osztozik.

A napi fogyasztási cikkek iránti megnövekedett online keresletet operációs oldalról se volt könnyű lekövetnie a kereskedőknek: a vírus első hónapjaiban az online kínálatot komoly készlethiány jellemezte, és a „maradj otthon” kampányok alatt a megnövekedett kiszállítási igényekre sem voltak felkészülve a kereskedők – a kapacitást nem lehetett egyik napról a másikra a sokszorosára bővíteni.

Az online vásárlások még népszerűbbek, mint a járvány előtt

Egy friss kutatás szerint 2021-re 2019 óta megduplázódott, 6%-ról 12%-ra nőtt a legalább hetente online vásárlók aránya a 18-79 éves magyarok körében. A kutatás szerint az online vásárlók egyharmada rendelt már élelmiszert valaha az interneten keresztül, egyötödük pedig az elmúlt egy évben is így tett.

Az élelmiszert vásárlók több mint fele vette igénybe az elmúlt egy évben a Tesco szolgáltatását, harmaduk az Auchanét, negyedük pedig a Sparét (itt tapasztalhatók átfedések, hiszen egy adott fogyasztó több helyről is rendelhetett ebben az időszakban).

Szinte minden online élelmiszert vásárló úgy tudja, hogy lakóhelyén több áruház szolgáltatása is elérhető, választáskor a kutatás szerint legfontosabb szempont a kiszállítás időpontja, az emberek fontosnak tartják, hogy ebben rugalmas legyen a bolt.

Idén viszont már látszott a visszarendeződés és a fogyasztók az érintésmentes és az online rendelésről látszólag kezdenek visszaszokni a bolti beváslásra, vélhetőleg különösen az FMCG és azon belül is az élelmiszervásárlálások esetén. Május végére ugyanis lényegében megszűnt az üzletekre vonatkozó korlátozások többsége. Bár a maszkhordás továbbra is kötelező, de a nyitvatartás miatt már nem kell rohanniuk hazafelé, hogy időben végezzünk a bevásárlással.

A Pénzcentrum megkereste a kiskereskedelmi szektor néhány vezetőjét, hogy megtudja, hogy áll most a visszarendezés és mekkora volt a pandémia hosszú távú hatása a szegmens működésére. A Tesco, a Spar és az Aldi pedig igen érdekes piaci folyamatokról rántotta a leplet.

Nem csak a vásárlások módja, hanem jellegük és összegük is megváltozott - olvashatjuk a Pénzcentrumon.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vásárlás

online bevásárlás

gazdaság