Ezek a alapanyagok nem kerülhetnek ki az országból: fokozottan ellenőriz a NAV

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Ezek a alapanyagok nem kerülhetnek ki az országból: fokozottan ellenőriz a NAV

Az építőanyagár-emelkedés megállításának egyik fontos eszköze lehet a szállítmányok vámhivatali ellenőrzése. A pénzügyőrök augusztusban több mint harminc jogsértést tártak fel az ellenőrzésekben - tájékoztatta Tállai András az MTI-t.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: egyes építőipari nyersanyagok és termékek, mint például a kavics, a cement, a sóder, a szigetelőanyagok, a fa- és acéláruk, csak előzetes bejelentéssel, visszaigazolás birtokában értékesíthetők és vihetők ki Magyarország területéről.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fokozott ellenőrzése hozzájárulhat ahhoz, hogy az építőanyag-kínálat ténylegesen a családi, lakossági illetve a magyar gazdasági igényeket szolgálja.

A cél az, hogy az otthonteremtési, lakásfelújítási állami támogatások a családokhoz jussanak, és azok ne a jellemzően külföldi tulajdonú piaci szereplők extraprofitját növeljék

- szögezte le Tállai András.

Mint mondta: a kockázatelemzési szűrést követően a pénzügyőrök augusztusban több mint 30 ezer fizikai ellenőrzést végeztek, és több mint 30 esetben tártak fel jogsértést. 2021. augusztus 7. óta a bejelentés elmulasztásáért vagy a visszaigazolás nélküli szállítmányért közigazgatási bírság jár, amelynek összege az építőanyag nettó értékének negyven százalékáig terjed.

Emlékeztetett arra, hogy 2021. július 17. óta előzetes regisztrációnak kell megelőznie egyes építőipari nyersanyagok és építési termékek, például a kavics, a cement, a sóder, a szigetelőanyagok, a fa- és acéláruk kivitelét. Az építőanyagokat csak akkor lehet külföldön értékesíteni, illetve Magyarország területéről kivinni, ha előzőleg az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz ezt bejelentették, és az annak tudomásul vételét tartalmazó írásbeli visszaigazolást a szállítmányhoz csatolták.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

építőanyagárak

pénzügyőrök

pénzügyminisztérium

tállai andrás

vámhivatal

nav