5+1 felújítási hiba, amit sok lakástulaj elkövet: óvatosan, rengeteg pénz múlhat rajta!

HelloVidék   
  Megosztom
5+1 felújítási hiba, amit sok lakástulaj elkövet: óvatosan, rengeteg pénz múlhat rajta!

Egy lakás felújítása közben sok bakit elkövethetünk, pár szarvashiba hiba következik, amelyekbe sokan beleesnek. Ezek a buktatók gondos tervezéssel viszont elkerülhetőek.

A következő egy évben a magyar háztartások csaknem 17 százaléka tervez nagyobb összeget költeni lakásfelújításra, és ha ez megvalósul, akkor egy éven belül mintegy 700 ezer lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkálatokat, derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Masterplast közös júliusi, reprezentatív felméréséből - írta meg a HelloVidék. Bár a családoknak most ingyenmilliók járnak a lakásfelújításra, nagyon nem mindegy, mire és hogyan költjük el ezt a pénzt.

Mielőtt belevágunk a lakásfelújításba, mindenképpen érdemes egy lakberendező tanácsát is kikérni, nehogy olyan bakikat kövessünk el, amiket később könnyen megbánunk. A Familyhandyman cikke alapján 5+1 szarvashibát hozunk fel, amire az ingatlanügynökök is nagyon kényesek:

1. Faltól falig szőnyeg

A padlószőnyeggel mindig csínján bánjunk! Egy idő után ugyanis nincs az a szupererős porszívó, ami rendesen kitisztítaná, kirázni sem lehet, és ha történetesen van a családban egy porallergiás, muszáj lesz elkerülni. A faltól-falig szőnyegeken egy idő után nyomot hagynak a bútorok is, később, ha átrendeznénk a szobát, a kanapé lenyomata miatt vagy kicserélhetjük az egész szőnyeget, vagy az idők végezetéig ugyanoda állíthatjuk csak a bútorokat.

Épp ezért is, a lakberendezők különös figyelmet fordítanak a szőnyeg kiválasztására, hiszen egy szobához teljes mértékben passzoló szőnyeg otthonossá és kiegyensúlyozottá teszi a helyiséget. Az egyik legnagyobb lakberendezési baki, ha a szőnyeg mérete és színe nem illik a környezetbe.

A szakemberek szerint a szőnyeg mérete akkor ideális, ha lefedi a helyiség közepét úgy, hogy a széle még a bútorok alá is elér.

2. Lebegő lépcsők

Ezek a korlát nélküli, semmibe „úszó” lépcsők rendkívül modernek tűnhetnek, de kisgyermekes családoknak, időseknek és mozgásszervi problémákkal küzdőknek, vagy csak azoknak, akik félnek a magasságtól – nagyon nem ajánlottak. Hiszen nincs mibe kapaszkodni, elég egy rossz mozdulat, és kitörhetjük a nyakunkat... Másrészt ezeken a "lebegő" lépcsőkön a háziállatok sem érzik magukat biztonságban.

3. Süllyesztett nappali

Az hatvanas- hetvenes években óriási divat volt az úgynevezett süllyesztett nappali, és mostanában újfent egyre kedveltebb építészeti megoldás. Remek térelválasztó lehet, ugyanis így falak felhúzása nélkül különíthetjük el a különböző funkciójú tereket egymástól. A süllyesztett tér ráadásul intimebb hangulatot sugároz. Hátrányból is akad bőven, nagyon fontos, hogy elegendő tér kell hozzá, mert egyébként nem „adja ki” magát. Magát a süllyesztett részt is megfelelő méretűre kell hagyni, amihez kell egy megfelelően nagy alapterület. Másrészt, ami miatt érdemes megfontolni az építését, hogy drága és nehéz kialakítani, harmadrészt pedig az egy-két beépített lépcső roppant balesetveszélyes. Kisgyerekes családoknak nagyon nem ajánlják, de felnőtteknél is lehet problémás. Egy rossz lépés, és oda a bokánk...

4. Műanyag redőnyök

A műanyag redőnyök könnyen porosodnak, hamar elkoszolódnak, ha eltörik egy léc, nagyon nehéz javítani. Hátrányai közé sorolható még, hogy egy bizonyos idő után (kb. 8-12 év), a meleg hatására elkezdhetnek elszíneződni, töredezhetnek, és akadozhatnak a lécek. A fából készült redőnyök léceit jóval könnyebb tisztítani, újra és újra lefesthetjük őket, és ha eltörik egy léce, simán cserélhetőek.

5. Levakarhatatlan, rikitó fal

Ha falakat szeretnénk kifestetni, ezerféle szín közül választhatunk, a legtöbb szakáruházban pedig tetszőleges színt is kikevernek nekünk. Azonban legyünk nagyon óvatosak azzal, milyen helyiségbe milyen színt választunk! Ugyanaz a szín ugyanis sokféleképpen mutathat napszaktól, a környezet egyéb színeitől, a mesterséges világítástól függően. Mindig kérjünk mintákat és alaposan vizsgáljuk meg az adott színárnyalat viselkedését abban a környezetben, ahol alkalmazni fogjuk.

Mielőtt nekiállnánk a festésbnek, azonban érdemes szakemberrel megvizsgáltatni a falakat, hiszen lehet, hogy kiderül nem csak festeni kell, de egy-egy részt újra kell vakolni vagy épp szigetelni. Ez nem csak esztétikai kérdés, de a fűtés miatt is fontos lehet! Erről és egyéb - házvásárlás során felmerülő buktatókról - korábban ebben a cikkben írt a Hellovidék!

5+1 Pontatlanul dolgozó szakember

Legyünk körültekintőek abban is, milyen szakembert bízunk meg a felújítási munkálatokkal.

Mindegy, hogy az otthonfelújítási támogatás miatt, vagy értékesítési cél miatt újítjuk fel ingatlanunkat, viszont érdemes azzal is számolni, hogy a szakemberek be vannak táblázva. A Mapei Kft. országos felméréséből kiderül, hogy nagyjából négy és fél hónap telik el egy szakemberrel való kapcsolatfelvétel és a munka tényleges megkezdése között egy lakásfelújításnál. Ez két héttel több, mint 2020 júliusában volt.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

lakásfelújítás

otthonteremtési kedvezmény

lakástámogatási hitel