Ajjaj, nagy a baj! Újabb megyékben jelent meg a madárinfluenza Magyarországon

MTI   
  Megosztom
Ajjaj, nagy a baj! Újabb megyékben jelent meg a madárinfluenza Magyarországon

Egy zsombói pecsenyekacsa-állományban és egy újkígyósi tenyészlúd-állományban is madárinfluenzát diagnosztizált a Nébih laboratóriuma; mindkét állomány felszámolása folyamatban van.

A Nébih hétfői közleménye szerint Csongrád-Csanád megyében egy zsombói, 17 400 pecsenyekacsából álló állománynál a vágóhídi levágást megelőző mintából mutatta ki a Nébih laboratóriuma a madárinfluenza H5N1 altípusát. Az állatok vágóhídra szállítását a hatóság megtiltotta, leölésük folyamatban van.

A Békés megyei Újkígyóson egy 8500 tenyészludat tartó gazdaságban tapasztaltak megemelkedett elhullást, ennél az állománynál is bebizonyosodott a H5N1 altípus jelenléte.

Az érintett területeken azonnal életbe léptek a járványvédelmi, állatmozgatási korlátozások, és mindkét állomány megsemmisítését elrendelte a hatóság a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

A múlt héten két Bács-Kiskun megyei gazdaság állatainál igazolta a madárinfluenza-vírus jelenlétét a Nébih laboratóriuma. Másfél héttel ezelőtt egy Baranya megyében elhullottan talált vadmadárból mutatták ki a vírus H5N1 altípusát.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal felhívta a figyelmet, hogy a vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra, a járványvédelmi intézkedések betartása kiemelten fontos.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

madárinfluenza

madárinfluenza-fertőzés