Újabb fás területet dózeroltak le az egyik Balatoni strandnál: senki nem tudja, miért

24.hu   
  Megosztom
Újabb fás területet dózeroltak le az egyik Balatoni strandnál: senki nem tudja, miért

A badacsonytomaji önkormányzathoz tartozó Badacsonyörs egykori kempingjét a helyiek strandként használták, a közelmúltban azonban munkagépek dózerolták le az élővilágot. Senki sem tudja, hogy mi épül ide, és mi lesz a vízparthoz való hozzáféréssel. Feszültséggel teli lakossági tájékoztató gyűlés volt hétfőn, de itt sem derült ki semmi a beruházó terveiről. Krisztin N. László polgármester – aki egyébként nem vett részt az eseményen – a 24.hu-nak annyit elárult, hogy „turisztikai fejlesztés” zajlik, aminek feltétele, hogy strand is legyen a területen.

Harsány kiabálás verte fel a novemberi badacsonyörsi kora este csendjét hétfőn. A Varga Pincészethez tartozó régi villában, az étteremként már nem funkcionáló Szürkebarát Fogadóban helyi lakosok és nyaralók, illetve a volt alpolgármester, Hartai Béla önkormányzati képviselő vettek részt lakossági tájékoztató gyűlésen. A téma az egykori örsi kemping területén történt, tömeges fakivágással járó tereprendezés, az itt található strand jövője volt, és az, hogy egyáltalán mire készül a beruházó, írja a 24.hu.

A borkombináttal szembeni, a vasút és a nádas közötti Balaton-parti terület sok tulajdonos kezén ment át az utóbbi évtizedekben, a mostani pedig úgy döntött, hasznosítani fogja. Arról azonban, hogy miképp, nem tudni semmit. Pedig a gépek már megjelentek, a helyieket pedig felháborította, hogy mindenféle tájékoztatás nélkül növényirtást hajtottak végre, és megrémültek attól, hogy nem lesz többé strandjuk.

A badacsonyörsiek aggodalmát a környéken nyaralóval rendelkező Dés László zeneszerző két egyszerű kérdés formájában fogalmazta meg:

Mi készül itt? Mi fog történni?

Pár vonatkozó kérdést Krisztin N. László polgármesternek is feltettek. A városvezető válasza szerint évekkel ezelőtt történt a belterületbe vonás. Ismeretei szerint turisztikai fejlesztést tervez a beruházó.

Jelenleg a településrendezési szerződés megkötésén dolgozunk, amelyben a beruházó elképzelései mellett azt is rögzítjük, hogy ehhez Badacsonyörsön az egykori kemping területéből egy strand kialakítására alkalmas rész megszerzését tekintjük feltételként

- mondta el a portálnak.

Hartai egyenesen „tájsebnek” nevezte, amilyen képet most a terület mutat. Elmondta, hogy őt is megdöbbentették a történtek. A vita során többször utalt rá, hogy eléggé rossz a viszonya korábbi közvetlen felettesével, Krisztin N. László polgármesterrel, és talán ezért sem kap elég információt a projektről, aminek augusztusi alpolgármesteri leváltásáig ő volt a témafelelőse. Annyi információmorzsát elejtett – hangsúlyozva, hogy ő is csak tippel –, hogy szerinte talán egy apartmanházakkal tarkított kemping jöhet létre a területen.

Az egyik hozzászóló azt említette, hogy apránként eltűnik Örs régi hangulata. Egy helyi nő pedig azt a félelmét osztotta meg, hogy a talajvíz a kemping feltöltése miatt nem tud majd utat találni a tó felé, emiatt pedig vízben fog állni a főút menti nyaralók pincéje.

A településrendezési szerződés – amint az a lakossági tájékoztatón kiderült – egy hétfői bizottsági ülésen is napirenden volt. Az előterjesztéshez a beruházó képviselője, Hülvely István is írt pár sort. Ezt a képviselő felszólítására egy nő ismertette, felolvasva telefonjából. Eszerint Hülvely azt állította, hogy a partvédelem miatt volt szükséges a területet feltölteni, ehhez pedig gyorsan kellett földet szerezniük. Mivel a balatonfüredi Huray utcában épp mélygarázs épül, onnan egyből ide tudták hozatni a kitermelt földet.

Azt is állította a levélben a beruházó képviselője, hogy nem tölgyeket, hanem olyan nyárfákat vágtak ki, amik rossz állapotban voltak. „Nem is gondoltam, hogy ez ennyire érdekli az embereket” – fogalmazott a levél írója, mire a megbeszélés résztvevői gúnyos kacajra fakadtak. Az is szerepelt az írásában, hogy „hamis, valótlan tények” alapján kreáltak ügyet valakik az egészből.

Dés László is belefolyt az egyre hangosabb vitába azzal, hogy az egész országban ilyen történetek zajlanak, mert a politika benne van mindenben, a Fidesz tehet sok mindenről. Ebben nem volt megegyezés, a kiabálásnak végül a mindenkit túlüvöltő Hartai nyugalomra intő szavai vetettek véget.

Olyan katyvaszban vagyunk, amiben mindenki szenved

- magyarázta, majd felolvastatta Fenyvesi Zoltán, a körzet fideszes képviselőjének egyik levelét. Fenyvesi szerint áldatlan állapotokat szüntetett meg a beruházó, és Örsnek amúgy se volt sose strandja. A politikus különben sem érti, ki szítja az indulatokat.

Huhogás fogadta a közönségben ezt, később többen egy 1902-es kataszteri térképre is hivatkoztak, ami fürdőhelyet jelöl az örsi partoknál, ami a szocializmusban is még működött. Hartai szerint egyébként „horror értéket adott hozzá” a területhez az önkormányzat, amikor belterületbe vonta azt.

Mielőtt rátértek volna a Covid-járvány Badacsonyörsre gyakorolt hatására, egyre többen hazaindultak. Sokan így már nem hallhatták, amikor valaki egy radikális megoldási javaslatot tett:

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

badacsonytomaj

badacsonyörs

lakossági fórum

vita

fairtás

terület