100 ezer magyarnak nem kell az ingyenpénz? Egy hetük van rá, hogy ne bukják el

MTI   
  Megosztom
100 ezer magyarnak nem kell az ingyenpénz? Egy hetük van rá, hogy ne bukják el

Még egy hét áll rendelkezésre a februári adóvisszatérítéshez szükséges nyilatkozat kitöltésére, amelyből csütörtök reggelig már 650 ezer be is érkezett. Az adóhivatal december 31-ig még mintegy 100 ezer szülő nyilatkozatát várja - tájékoztatta Tállai András.

Az esetek jelentős többségében mindkét szülőnek jár a családi pótlék, de azt ténylegesen csak az egyik szülő kapja kézhez, így az ő bankszámlaszámát, vagy postai címét ismeri az adóhivatal. Viszont a másik szülő esetében az adóvisszatérítéshez szükséges legfontosabb adat hiányzik. Az adóhivatal nem tudja, hogy hová kell utalni a visszajáró adót - magyarázta az államtitkár.

Amennyiben az édesanya kapja a családi pótlékot, neki nincs teendője. Az adatok helyességét a VISSZADO megtekintésével néhány kattintást követően ő is ellenőrizheti, de a nyilatkozatot csak egyetlenegy esetben kell, hogy kitöltse: ha máshová kéri az adóvisszatérítés kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapja. Az édesapa, a házastárs viszont csak úgy kapja kézhez február 15-ig az adóvisszatérítés összegét, ha szilveszterig nyilatkozik - nyomatékosította Tállai András.

A magyar adózási történelemben példa nélküli a családi adóvisszatérítés, amely minden olyan gyermeket nevelő szülőnek jár, aki idén legalább egy napig családi kedvezményre volt jogosult - mondta az államtitkár.

Példaértékű az intézkedés abban a tekintetben is, hogy több típusú jövedelem adóját érinti. Így nemcsak a munkabérből származó jövedelem adója jár vissza, hanem például a vállalkozói kivétet, a gyedet, az őstermelői és az ingatlan bérbeadásból származó jövedelmet terhelő adó is. Az ekhosoknak (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) az adóból szja-nak minősülő 9,5 százalékos rész jár vissza. A katások (kisadózó vállalkozások tételes adója) pedig a befizetett adó negyedét kapják kézhez, a főállású katások például évi 150 ezer forinttal számolhatnak - sorolta az államtitkár.

Annyiféle kitöltési lehetőséget biztosít az adóhivatal, hogy mindenki megtalálja a számára legkedvezőbbet - húzta alá Tállai András. A VISSZADO-t legegyszerűbb online kitölteni, hiszen az űrlapon szerepelnek az adóhivatal rendelkezésére álló adatok, csak a hiányzó adatokat kell beírni. De a nyilatkozat papíralapon is benyújtható a postán keresztül, vagy személyesen a NAV ügyfélszolgálatain is leadható - emlékeztetett az államtitkár.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gazdaság

adóvisszatérítés

adóvisszaigénylés