Újabb gigaépítkezés a Balatonnál: ez épülhet meg az egyik legnépszerűbb üdülőhelyen

HelloVidék   
  Megosztom
Újabb gigaépítkezés a Balatonnál: ez épülhet meg az egyik legnépszerűbb üdülőhelyen
Újabb cikkünk a témában:

Egy rég megadott, de a nyilvánosság előtt sokáig nem ismert engedély alapján bővíthetnek egy kikötőt Fonyódon. A tervek szerint kétszáz méteres móló épülhet bele a Balatonba, ami 250 hajónak adhat majd helyet.

A fonyódi hegy lábánál a tóparton, a városi strand és a Balatoni Hajózási Zrt. kikötője között félúton található a Fonyód Yacht Klub, amely hosszú éveken át félkész állapotban pusztult, a közelmúltban viszont elkezdték továbbépíteni. A kikötő jelenleg két rövidebb mólóval, három vendégmólóval, csónakkikötő résszel és hullámtörővel rendelkezik, és honlapja szerint 97 hajó fogadására alkalmas. Mindezeket a projekt első üteme tartalmazta.

Ehhez persze új móló építésére is szükség van: a tulajdonos pedig egy 200-220 méteres mólószárat tervez a Balatonba - írta a Népszava egy 2019-es építési engedélyre hivatkozva, amely nem nyilvános, de a lap tudomást szerzett róla.

Ezt az értesülést azonban a lapnak nem volt könnyű ellenőrizni. A Népszava megkereste a Fonyód Yacht Klubot, melynek részéről Mátyás László válaszolt, ám utólag hivatalos levélben megtiltotta, hogy a bő egyórás beszélgetés során az általa elmondottakat leírják. Hasonlóképpen a fonyódi önkormányzattól sem kaptak választ arra, mi a véleményük a tervezett kikötőbővítésről. Végül a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál jártak sikerrel.

A kiadott engedély alapján a meglévő keleti mólószár és a meglévő hullámvédő kőszórás bontását, a tervezett kikötő medence kotrását, a kikotort mederanyag elhelyezését, új keleti mólószár építését és a régi keleti mólószár helyén partvédelem kiépítését tervezik megvalósítani. A vízjogi létesítési engedély előfeltételét képezte a környezetvédelmi engedély, egyéb engedélyek meglétének vizsgálata nem tartozik a vízügyi hatóság hatáskörébe

– írta a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, megerősítve információnkat a mólóbővítésről. A vízügyi és vízvédelmi hatáskörrel rendelkező hatóság a kikötő bővítésére 2017-ben bocsátott ki vízjogi létesítési engedélyt, amelyet 2019-ben módosított, s amely 2022. szeptember 7-ig hatályos.

A lap még megjegyezte, hogy információi szerint a tulajdonos és az önkormányzat közötti hosszas pereskedés miatt állt le az építkezés úgy másfél évtizedre. Az idén viszont újraindultak a munkálatok, tető került az épületre, melybe az ősz végére a nyílászárókat is beszerelték már. Úgy tudjuk, a klubházban étterem, wellness-részleg, valamint több tucat szoba és apartman kap helyet, vagyis inkább tűnik szállodának.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fonyód

balaton

móló