Húsbavágó kérdés: akár tartós csirkehús-hiányra is készülhetnek a magyarok

Világgazdaság   
  Megosztom
Húsbavágó kérdés: akár tartós csirkehús-hiányra is készülhetnek a magyarok

Elfogytak a tartalékok a baromfiágazatban, így a terméktanács szerint – az élelmiszerárstopról függetlenül – csak a feldolgozói átadói árak emelése adhat csak lehetőséget a termelőknek juttatott felvásárlási árak emelésére, ezzel pedig költségnövekedéseik kompenzálására.

Egyre többen hagynak fel a baromfitermeléssel az ágazatban kialakult, tarthatatlan helyzet következményeként – nyilatkozta a VG-nek Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója. A termelőknek arra van szükségük, hogy a költségeik megtérüljenek az átvételi árban. Ha ez nem történik meg, a termeléscsökkenés folytatódni fog, ennek hatása pedig már rövidtávon is érzékelhető lesz kereskedelemben.

Mindeközben a kormány a múlt héten – február 1-jei hatállyal, április 30-áig – az október 15-ei szinten befagyasztotta hét alapvető élelmiszer fogyasztói árát. A baromfiágazat a csirkemell és a csirkefarhát miatt érintett.

Amennyiben a kereskedelem megpróbálja átterhelni a kormányzati intézkedés negatív hatásait a komoly gondokkal küszködő baromfi termékpályára, annak súlyos, nehezen visszafordítható következményei lesznek

– közölte Csorbai Attila. Szerinte sokkal húsbavágóbb kérdés, hogy lesz-e egyáltalán elegendő baromfi a hazai piacon.

A kormányzati árstop a fogyasztói árak rögzítését jelenti, nem pedig átadási árét. A szakember szerint ez a két érték most közelíteni fog egymáshoz, ami egyben azt is jelenti, hogy a kereskedelmi árrés csökken. Ahhoz viszont, hogy a termelés mennyiségére ne csökkenjen, az átadói árak jelentős emelése szükséges ahhoz is, hogy a baromfitermelőknek olyan felvásári árakat tudjanak fizetni a feldolgozók, amelyek fedezik a költségeiket.

Az utóbbi hónapokban megfigyelhető az átvételi árak emelkedése, de ez messze nem olyan mértékű, mint a költségek soha nem látott mértékben elszabaduló emelkedése. Ez egyébként nem csak magyarországi jelenség, hiszen a madárinfluenza-járvány, valamint a terjedés megakadályozása érdekében tett korlátozó intézkedések hatására Európában is csökkent a termelés.

- közölte a szakember, aki hozzátette, Magyarországon ugyan a járványban a csirke érintettsége viszonylag alacsony, de a telepítési korlátozások és tilalmak hatnak, így januárban 15-20 százalékkal lesz kevesebb csirke az egy évvel korábbihoz képest, és a csökkenés mértéke várhatóan még februárban is fennmarad.

Az elmúlt év első felévben az égbe szöktek a takarmányárak, ami nagymértékben növelte a termelési költségeket is, hiszen utóbbiak kétharmadát a táp teszi ki. Már önmagában ez is elég nehézséget jelentett a termelőknek, de nyár végétől-ősztől az energiaköltségek is nagymértékben emelkedni kezdtek. A gáz ára ötszörösére, a villamos energiáé pedig közel háromszorosára növekedett az elmúlt évi költségekhez viszonyítva

– nyilatkozta Csorbai Attila.

Ez hatalmas többlet terhet jelent, hiszen a naposcsibének 35 Celsius fokos meleget kellene biztosítani a fogadáskor – a hidegtéli napokon is. Mindez nagymértékben visszaveti a telepítési kedvet

– érzékeltette a szakember, mivel kell megküzdeniük a baromfitartóknak.

Egyelőre nehéz megbecsülni, eddig hányan hagytak fel a baromfitartással, de Csorbai Attila szerint biztos, hogy minél később kapnak a termelők garanciákat az átvételi árak megemelésére (melyhez az kell, hogy a vágó feldolgozóüzemek emelni tudják az átadói árakat), annál többen fognak úgy dönteni, hogy nem fogadnak naposcsibét. Mindez veszélyezteti a vágóalapanyag mennyiségét, amely akár átmeneti vagy tartós csirkehús-hiányt okozhat a boltokban. Ezt problémát pedig most importból sem lehet majd áthidalni, mivel a járványügyi korlátozások és a nagyarányú költségnövekedés nemcsak itthon, hanem egész Európában probléma.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

baromfi

baromfi termék tanács

csirkemell