Gigalakóparkot építenének a város legnagyobb zöldterületén: óriási a tiltakozás Debrecenben

HelloVidék   
  Megosztom
Gigalakóparkot építenének a város legnagyobb zöldterületén: óriási a tiltakozás Debrecenben

Zöldterület vagy 1000 lakás? Áll a bál Debrecenben egy tervezett lakópark miatt, ahol 1000 lakásból álló lakópark építését jelentették be 2021 végén.

Már több mint 1000 ember írta már alá a Momentum debreceni szervezetének petícióját, amelyet január 10-én indítottak azzal a céllal, hogy megmutassák a városvezetésnek, a debreceniek közül mennyien elutasítják a tervezett lakóparkot - nyilatkozta a Telexnek a momentumos Mándi László, az egységes ellenzék országgyűlési képviselő-jelöltje.

A beruházásról annyit, hogy Debrecen 2030 nevű program keretén belül minimum 1000 lakásos lakópark épülne a város nyugati szélén, a tócóvölgyi lakótelep részét képező Nagyréten. A városvezetés a növekvő ingatlan- és albérletárakkal indokolta a tervezett beruházást, amely részeként bérlakásokat alakítanának ki, és a városi költségvetésből támogatással is segítenék az odaköltöző fiatalokat, különösen a pályakezdő pedagógusokat, bölcsődei és óvodai dolgozókat.

A Momentum viszont elfogadhatatlannak tartja a beruházást, arra hivatkozva, hogy

, az önkormányzati tervek szerint csak 3 hektárnyi zöldövezet maradna itt. Érvelésük szerint mára a Nagyerdő mellett ez a Nagyrét a város egyetlen összefüggő zöldterülete. A párt ezért a lakosokkal folytatott konzultációt követően a beruházás helyett egy szabadidőpark létrehozását támogatná. Szerintük a mostani tervek szerinti lakóparképítés a Nagyrét zöldterületeinek kétharmadát vinné el - olvasható a Telexen.

Ezzel szemben a debreceni polgármester a helyi tévé egy műsorában úgy fogalmazott, hogy a területre a beépítési szabályzat szerint több zöldterületnek kell kerülnie, mint amennyi most a völgy jelenlegi részén található, ráadásul a városrészen folyó Tócó patak mentén, észak-déli irányban egy 2 hektáros zöldsávot fognak kialakítani. Az épülő házak és a mostaniak között pedig szintén kiépítenek egy zöldsávot 3,6 hektáron, amelybe az építési területeken belüli zöldfelületek is beleértendőek, mondta a polgármester, aki szerint a beruházás ellenzői a magas árak fennmaradásában érdekeltek.

A Momentum szerint ez csak magyarázkodás, a Tocóskert-Tócóvölgy szerintük már így is túlzsúfolt, ahol nem újabb építkezésekre, hanem az ott lakók életminőségének fejlesztésére kellene koncentrálni olyan eszközökkel, mint óvodai csoportok bővítésével és háziorvosi körzetek átalakításával, újak létrehozásával. A bérlakásokról szóló indoklásra úgy reagáltak: korábban is volt arra példa, hogy bérlakások helyett luxuslakások épültek a városban. A Momentum így egy másik területen építené fel a lakásokat, elsősorban a város déli területein, a Déli Ipari Parkhoz közel.

Címlapkép: Getty Images

KÖLTÖZNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? KERESS EGY OLCSÓ HITELT!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 4,73 százalékos THM-el, és havi 96 143 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCreditnél. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 5,49% a THM; a Budapest Banknál 5,68%; a Sopron Banknál 5,72%, a MagNet Banknál pedig 5,73%; míg az Takarékbanknál 5,78%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

lakópark

zöldterület

lakossági tiltakozás