Rengeteg pénzt keresnek így az élelmes magyarok: egyre többen teszik ezt a vérükkel

Pénzcentrum   
  Megosztom
Rengeteg pénzt keresnek így az élelmes magyarok: egyre többen teszik ezt a vérükkel

Az elmúlt 20 évben drámaian megnőtt a kereslet a vérplazmából készült gyógyszerek iránt, melyek hemofíliás, azaz vérzékeny betegek, veleszületett immunhiánnyal élők, csontvelő- és szervátültetettek, súlyos égési sérültek, máj- és vesebetegek, valamint hepatitisz B-ben szenvedők számára készülnek. A vérplazma azonban mesterségesen nem állítható elő, csak donorok véréből lehet kinyerni, akik azonban minden esetben pénzt kapnak érte, és ha rendszeresen járnak, szép kis summát szedhetnek össze: fél év alatt akár közel félmillió forintot is.

Ahogy arról a Pénzcentrum beszámolt, nagyvárosainkban ma már egyre sűrűbben találkozhatunk plazmagyűjtő pontokkal, ahol térítés ellenében szinte bárki adhat vérplazmát. A mesterségesen nem előállítható vérplazmából életmentő, mással nem helyettesíthető gyógyszereket készítenek hemofíliás, azaz vérzékeny betegek, veleszületett immunhiánnyal élők, csontvelő- és szervátültetettek, súlyos égési sérültek, máj- és vesebetegek, valamint hepatitisz B-ben szenvedők számára. Ezen kívül plazma szükséges például a műtétek során használt fibrinragasztó és tetanusz elleni vakcina előállításához is. A plazmát a legkülönbözőbb sürgősségi és intenzív ellátási körülmények között is használják, ami tovább növeli terápiás jelentőségét és szükségességét az egész világon.

A plazmából készült gyógyszerek iránti kereslet az elmúlt 20 évben drámaian megnőtt, és folyamatosan növekszik. A plazma alapú terápiák az emberi plazmából nyert, hiányzó fehérjéket pótolják. Számos veleszületett és szerzett betegségben szenvedő beteg a plazmakészítményeket megelőzési és/vagy terápiás célból élethosszig kapja. Európában becslések szerint mintegy 1 millió személy részesül rendszeresen plazma komponens kezelésben. Az alkalmazott terápiák révén a betegek élettartama évtizedekkel is megnőhet, továbbá életminőségük az egészséges egyénekével egyezhet meg.

Csak Magyarországon több mint 4000 embernek van szüksége életmentő vérplazma-alapú gyógyszerekre, például egy felnőtt hemofíliás beteg egyéves kezeléséhez 1200 plazmadonációra van szükség. Bárki kerülhet élete során olyan helyzetbe, hogy szüksége lehet rá. Ennek megfelelően élénk az érdeklődés a donorok részéről is.

A plazmaadás gyakoriságára vonatkozó szigorú szabályozást mindenütt nemzeti szabályozó testületek határozzák meg. A magyar előírások szerint plazmát adni 72 óránként és 365 nap alatt maximum 45 alkalommal lehet.

Kiből lehet donor?

Az a tapasztaltunk, hogy az emberek többsége hiányos információkkal rendelkezik a plazmaadásról, sok a tévhit és fals információ ezzel kapcsolatban. Ezért gyakran kezdeményezünk ismeretterjesztő kampányokat, ahol leírjuk, miért nélkülözhetetlen a vérplazma, mire használják, hogyan zajlik maga a folyamat, és miért biztonságos

- mondta el a Pénzcentrumnak Dr. Nyerges Judit, a Vascular és Sanaplasma plazmaközpontokat üzemeltető BioLife Plazma Hungary Kft. ügyvezetője. Plazmadonor lehet minden 18 év és 60 év közötti egészséges személy, aki legalább 50 kg testsúlyú, a megelőző 4 hónapban nem csináltatott tetoválást vagy piercinget, illetve nem szoptat vagy terhes.

A plazmaadás előtt a donorjelöltnek átfogó orvosi vizsgálaton kell átesnie, és a plazmaadás csak megfelelő eredmények esetén engedélyezett. A vizsgálat napján a regisztrációt követően először egy részletes egészségügyi felmérő kérdőívet kell kitölteni, amely a jelentkező egészségét érintő kérdésekből áll.

Az orvosi vizsgálat során a plazmaközpont orvosa fizikálisan is megvizsgálja a donort, vérnyomást, pulzust mér és átbeszéli vele a kérdőívet. A plazmaadás során nyert plazmamintából minden alkalommal HIV, hepatitis B és hepatitis C vírusok szűrővizsgálatát végzik el, és a bizonyos gyógyszereket szedő, aktív fertőzésben szenvedő, nem teljesen egészséges személyeket kiszűrik.

Ahhoz, hogy plazmadonor legyen valaki, figyelmet kell fordítani az étkezésre és a folyadékbevitelre. A plazmaadással fehérjéket veszít a szervezet, ahhoz, hogy újratermelődjön, sok zöldséget, fehérjedús ételeket, és a plazmaadás előtti napon legalább 2 liter folyadékot tanácsos fogyasztani, illetve kerülni kell a dohányzást és az alkoholfogyasztást

Covid után

A COVID járvány kapcsán világszerte megfigyelt csökkenő plazmadonáció és a megnövekedett igények miatt különösen fontos a plazmaadás népszerűsítése, elősegítése, a donorok pontos információkkal történő ellátása, hiszen csak így biztosíthatók a nélkülözhetetlen plazmakészítmények a betegek számára. A pandémia kezdete óta sok ember számára kérdéses volt, hogy a korlátozások ideje alatt is adhat-e plazmát.

Az a tapasztalatunk, hogy a védőoltások megjelenésével és a korlátozások enyhülésével a donorok fokozatosan visszatérnek hozzánk, nagyságrendileg megközelítve a pandémiás időszak előtti állapotot. Nyilvánvalóan ezt a folyamatot hónapról hónapra befolyásolja az aktuális járványhelyzet, valamint a donorokat célzó intenzív kampányaink is

- mondta el Dr. Nyerges Judit, a plazmaadás ösztönzésére irányuló erőfeszítéseiket különféle akciókkal és figyelemfelkeltő kezdeményezésekkel is bővítik.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

vérplazma

vérplazma adás

plazmaadás

plazmagyűjtő pont

fizetés

pénzkeresés