Elsivatagosodás vár a hazai zöldségtermő vidékünkre: 2 milliárdért itt a megoldás

HelloVidék   
  Megosztom
Elsivatagosodás vár a hazai zöldségtermő vidékünkre: 2 milliárdért itt a megoldás

Országos jelentőségű zöldségtermő vidék kap most segítséget, ugyanis csatornáznak a Homokhátságon, közel kétmilliárdért. A szolnoki Kötiviép'B és a közbeszerzési útépítő bajnok cég, a Duna Aszfalt tervezheti és építheti meg a homokhátsági vízpótlás következő ütemét, nettó 1,8 milliárd forintért. A cégeknek a tervezés mellett bontási és földmunkákat kell elvégezniük, valamint néhány kilométer vízelvezető csatornát építeni.

Folytatódhat a Homokhátság vízpótlását lehetővé tévő fejlesztési sorozat a KÖTIVIÉP'B Kft. és a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében - adta hírül a Magyar Építők. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság beruházásáról már korábban kiderült, a III/2. ütem kivitelezési munkái nettó 1,8 milliárd forintos szerződéses értéken valósulnak meg a klímaváltozással sújtott dél-alföldi térség aszály elleni védelmét szolgálva.

A Magyar Építők cikkéből kiderül, hogy a kivitelezés során a 2020-ban elkészült szakaszhoz kapcsolódva a nyomóvezeték újabb 6158 méternyi szakaszát kell megépíteni. A nyomóvezetéknek 800 l/s vízhozamot kell majd továbbítania, több mint 8 kilométer távolságra.

Egy kormányhatározat 1,826 milliárd forintot biztosít arra, hogy a Zákányszékig kiépített csatornából eljuthasson a Tiszából származó víz Mórahalomig. A fejlesztésnek köszönhetően - emelték ki - az elkészülő rendszer a vízpótlás mellett alkalmas lesz a víz megtartására és az esetlegesen jelentkező belvíz elvezetésére is.

A következő lépés az öntözési közösségek létrehozása lehet

A Tiszából kiemelt vizet 22 méterrel magasabbra kell emelni ahhoz, hogy eljuthasson a Homokhátságra. A másodpercenként átemelt két köbméter víz több ezer hektár öntözését teszi lehetővé

- közölték.

A fejlesztések következő lépése, hogy a gazdák öntözési közösségeket hoznak létre, és így saját földjeiken az üzemi öntözési infrastruktúra elkészülhessen, részben vidékfejlesztési források felhasználásával - vázolták a terveket.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

agrárium

elsivatagosodás

zöldségtermelő

mezőgazdaság