Érik a soron kívüli nyugdíjemelés: annyira elszállt az infláció, hogy muszáj lépni?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Érik a soron kívüli nyugdíjemelés: annyira elszállt az infláció, hogy muszáj lépni?

2022. januárban 5 százalékos emelést hajtottak végre a magyar nyugdíjakon, amely már így is magasabb volt, min a költségvetési törvényben eredetileg szereplő 3 százalék. Erre a magas infláció miatt volt szükség, hiszen főként ősztől jelentősen emelkedtek az árak. Bár a szakértők is azt várták, hogy 2022-ben elkezdődhet a mérséklődés, előbb a decemberi 7,4 százalékról januárban már 7,9 százalékra szökött az éves infláció, múlt hónapban pedig elérte a 8,3 százalékot. Olyan mértékű drágulás ment tehát végbe, amire szinte nincsenek szavak, mindeközben pedig február végén kitört Ukrajnában a háború. Az elemzők tartós inflációra, további rekordáremelésre számítanak a következő hónapokban. Elkerülhetetlennek tűnik tehát a nyugdíjak korrekciója az inflációhoz.

Múlt hónapban úgy vélték az elemzők, hogy 2022-ben az áremelkedések üteme az idő előrehaladtával ugyan csökken, de az éves átlagos pénzromlás így is legalább 6 százalékos lesz. Ekkor azonban még nem lehetett tudni, hogy az orosz-ukrán konfliktus háborúvá fajul - írta a Pénzcentrum. Az elemzők jelenlegi prognózisa szerint 2022-ben az egész éves infláció 7,5-8 százalékos is lehet.

a háborús helyzet pedig még kiszámíthatatlanabbá teszi az infláció alakulását. Mindez azért fontos a nyugdíjak szempontjából, mert annak inflációkövetőnek kell lennie, viszont nagyon úgy tűnik, hogy az év eleji 5 százalékos emelés nem fogja fedezni az idei árdrágulást. A magyar nyugdíjakat a törvény szerint évente legalább az infláció mértékével emelni kell. Ez elvileg év elején meg is történt, viszont azóta az árak teljesen elszabadultak. Mi lesz így?

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyugdíj

nyugdíjemelés