Tömegek özönlenek ebbe a megyébe: tarolt ez a régiós ingatlanpiacon, vajon miért?

MTI   
  Megosztom
Tömegek özönlenek ebbe a megyébe: tarolt ez a régiós ingatlanpiacon, vajon miért?

A lakáspiaci tranzakciószámokat és a négyzetméterárakat tekintve is Debrecen az észak-alföldi régió listavezetője - közölte az Otthon Centrum csütörtökön.

Az ingatlanközvetítő hálózat előzetes becslése szerint tavaly 154 ezer adásvétel történt az országban, ebből az észak-alföldi régió 15 százalékban részesedett.

A tavalyi becsült adatok alapján a megyei jogú városok között Debrecenben köttetett a legtöbb adásvétel, a tranzakciószám majdnem elérte a 3400-at, a hajdúsági megyeszékhely megelőzte Szegedet és Miskolcot.

Debrecent a régióban a második legnagyobb város, Nyíregyháza követi 2300 adásvétellel, míg Szolnokon 1400 tranzakcióra számít az Otthon Centrum. A legnagyobb nem megyei jogú városokban - Törökszentmiklóson, Hajdúszoboszlón és Hajdúböszörményben - 360-380 adásvétel történt tavaly.

Debrecen a térség legdrágább városa. A 23 megyei jogú várost összegző listán a debreceni négyzetméterár középértéke hagyományosan az első háromban van - jelezték.

Az Otthon Centrum által értékesített téglalakások fajlagos ára a városban tavaly 531 ezer forint volt, a panellakások 445 ezer, a családi házak pedig négyzetméterenként 400 ezer forintba kerültek.

Az új építésű lakások piacán Debrecen a listavezető, a megyei jogú városok közül itt épül a legtöbb lakás és indul a legtöbb projekt. Az Otthon Centrum negyedéves felmérése alapján 45 projektben 1058 lakás kivitelezése kezdődött el. Az árak kilőttek, négyzetméterenként 918 ezer forintos középértéken kínálták az új lakásokat a fejlesztők, ami jóval magasabb, mint a 23 másik városban kialakult 643 ezer forintos átlagár.

A régió másik két nagyvárosát kicsivel átlag alatti négyzetméterárak jellemzik, a lakások esetében Nyíregyházán a tégla építésűeknél 355 ezer, a paneleknél 325 ezer forintba került átlagosan egy négyzetméter. Szolnok valamivel olcsóbb, 327 ezer és 280 ezer forint volt a két érték. A használt házak esetében viszont mindkét városban 265 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár.

A régió kisebb városaiban és községeiben a használt ház a meghatározó épületforma. A legtöbb településen 100-300 ezer forint közötti négyzetméterárak fordultak elő tavaly, de a Debrecen környéki településeken már 300-350 ezer forint körül alakult a fajlagos ár - ismertette az Otthon Centrum.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ingatlanpiac

ingatlanpiaci körkép