Ne dobd ki a húsvéti sonkát: íme néhány különleges étel, amit elkészíthetsz a maradékból

HelloVidék   
  Megosztom
Ne dobd ki a húsvéti sonkát: íme néhány különleges étel, amit elkészíthetsz a maradékból

A húsvéti menü elmaradhatatlan része a sonka, ez minden magyar család asztalán feltűnik az ünnep alatt. Persze a napokban már mindenki megrohamozta a húsboltokat, áruházakat, hogy beszerezze kedvenc füstölt, főtt termékét. Viszont, ahogy minden ünnep előtt, úgy most is sokan túlvásárolják magukat. Vagy azért mert nem tudják, pontosan, hány vendére számítsanak, vagy egyszerűen úgy vannak vele, hogy inkább több legyen, mint kevesebb. Ez viszont sokszor ételfelhalmozáshoz, majd pazarláshoz vezet, hiszen a legtöbb el nem fogyasztott étel kukában végzi. Éppen ezért most összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy mit lehet kezdeni a húsvétról megmaradt sonkával, milyen receptekkel érdemes kísérletezni. Lássuk, mit készíthetünk reggelire, ebédre és vacsorára a maradék húsból!

Húsvétkor minden magyar asztalra kerül sonka, vagy valamilyen füstölt hústermék. Vehetünk füstölt csülköt, darabban füstölt combot (esetleg a szalonnarésszel együtt), tarját, kötözött combot vagy lapockát, attól függően, hogy a kicsit szaftosabb, zsírosabb vagy a szárazabb, zsírmentesebb húsféléket kedveljük. Egyre többen részesítik előnyben a parasztsonkát is, amit a hentes kívánság szerint darabol.

Ez is az oka annak, hogy egy vidéki piacon is viszonylag nagy a szórás a húsvéti sonkák, tarják, karajok árában, annak ellenére is, hogy a tenyésztők, akik maguk árulják a termékeiket, elmondásuk szerint nem tudnak-mernek árat emelni. Náluk a húsvéti sonka és tarja, karaj kilónkénti ára 3000 és 4000 Ft között mozog, a minőségük ugyanakkor garantált, csak hús van bennük, nem gyorspácoltak, és nincsenek felvizezve.

A mangalica kötözött sonkát idén 5500 Ft kilóáron értékesíti a Kövér Tanya, több mázsával készítettek az ünnepekre. Egy hónapja felment az élőhús ára 650 forintról 1050 forintra, így a húsfeldolgozó-hentes vállalkozások előbb-utóbb kompenzálásra kényszerülnek. Jelenleg az egyik legnagyobb kelet-magyarországi húsforgalmazó cég a kötözött húsvéti sonkát 2990 forintos, az egész szívsonkát egyben 3470 forintos, a füstölt tarját 3990 forintos, a csülköt pedig 3560 forintos kilóáron értékesíti a boltjaiban. A webáruházukban ennél valamivel drágábbak a termékeik.

Persze húsvétkor is képesek vagyunk túlzásba esni

Az élelmiszerpazarlás okai rendkívül szerteágazóak akár egyetlen család esetében is. A családtagok életmódja, kulturális háttere, életkora, nemek szerinti összetétele, a lakókörnyezet mind-mind befolyással bír. De meghatározó az is, hogy van-e gyerek a családban, hiszen az ő élelmiszerfogyasztása a legkiszámíthatatlanabb. Jól látszik tehát, hogy olyan problémával állunk szemben, amelynek megoldásához kivételesen nem több pénzre, hanem mindössze több figyelemre lenne szükség.

A nagyböjt visszafogottságról és mértékletességről szóló időszakát követően a húsvét egy olyan hagyományokban gazdag ünnepünk, amelynél különösen nagy szerepet kap a vendégvárás és a bőségesen megpakolt asztal. Ráadásul sokszor megbecsülni sem tudjuk a várható vendégek számát, így még inkább valószínű, hogy a finomságok egy része a szemetesben fogja végezni. Mire érdemes figyelni, hogy mindezek ellenére elkerüljük az élelmiszerpazarlást, és idén egy kicsit fenntarthatóbb legyen a húsvét? Erről írtunk korábban, ide kattintva már olvashatod is a tippeket!

Mentsük meg a sonkát a kidobástól!

Hogy csökkenteni tudjuk az ételpazarlást, kreatívak kell lennünk, éppen ezért, ki kell találjuk, mit kezdjünk a maradékkal. Az ünnep előtt viszont könnyen túlzásba esünk a vásárlások alatt. Ha túl sok sonkát vettünk húsvétra, akkor íme néhány tipp, amely új életet adhat a maradék sonkának!

  • Az újrahasznosítás már másnap reggel kezdődhet. A reggelinek nem kell nagy teendőnek lennie. Keverd össze a maradék sonkát tojással vagy burgonyával, és készíts belőle egy kellemes quiche -t vagy rakott ételt, amely mindenkit számára ízletes lehet.
  • Ebédre természetesen ott vannak a klasszikus sonkás szendvicsek. Töltsd meg sonkával és tükörtojással, és kapsz egy finom Croque Madame -et, amelyet bármilyen étkezésre el lehet fogyasztani.
  • Mit együnk vacsorára? Vacsorára a cordon bleu csirke lenyűgöző, és meglepően egyszerű, sütőben sütve.
  • Mihez kezdjünk a sonkacsonttal? Azonnal készülhet belőle valamilyen zöldségleves, például egy friss, tavaszi zöldborsó leves!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

sonka

maradék

húsvét

húsvéti sonka

húsvéti maradék