Lesújtó tényeket osztott meg a szakértő: véget érhet a fürdőzés a Balatonon

HelloVidék   
  Megosztom
Lesújtó tényeket osztott meg a szakértő: véget érhet a fürdőzés a Balatonon

Akár 10-15 éven belül annyira elromolhat a Balaton vízminősége, hogy lehetetlenné válik benne a fürdés. Ez a legpesszimistább lehetőség - mondta az InfoRádiónak Tóth Viktor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa.

Fél évvel ezelőtt mintegy 20 centiméterrel volt sekélyebb a Balaton, mint most, jelenleg ugyanis nagyjából 4 százalékkal van a vízszint a maximális érték alatt

- mondta az InfoRádióban Tóth Viktor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa.

- fogalmazott.

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa hozzátette, hogy a probléma alapvetően az, hogy az utóbbi évtizedekben túlstabilizálták a Balaton vízszintjét.

Mint mondta, ennek hátterében alapvetően rekreációs – gazdasági, turisztikai – érdekek állnak, biológiailag ugyanis semmi sem indokolja. A tisztázás végett hozzátette, hogy az elmúlt 10-15 évben az éves balatoni vízszintingadozás 10 százalék alatti volt, míg a hetvenes évek előtti időszakban volt, amikor éves szinten akár 30-40 százalékot is csökkent vagy nőtt változott a vízszint.

Végső soron szerinte a természet alkalmazkodni fog a szabályozott balatoni vízszinthez, habár az ingadozót jobban kedveli. Tóth Viktor szerint alapvetően az a legfontosabb, hogy a természetes vízforgalom legyen fenntartva a Balatonban.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

fürdőzés

vízminőség

balatoni limnológiai kutatóintézet