Nyaralnál, de egekben a hazai szállások ára? Mutatjuk, hol vannak még olcsóbb helyek

MTI   
  Megosztom
Nyaralnál, de egekben a hazai szállások ára? Mutatjuk, hol vannak még olcsóbb helyek

Várhatóan többen utaznak az idén, mint 2019-ben. A Balaton verhetetlen, minden harmadik foglalás oda szól. A nagy áremelések idén elmaradtak, szállást foglalni a legtöbb helyen még a tavalyi áron lehet. Kérdés, hogy meddig.

Az eddigi foglalások alapján időarányosan egyelőre rekordokat döntöget a belföldi szálláspiaci forgalom, többen utaznak, mint 2019-ben, még a magasabb árak ellenére is – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Szallas.hu sajtószóvivője, Kelemen Lili. Bár a nyárra érkező foglalások száma egyelőre biztató, nehéz megjósolni, hogy a további infláció, az áremelkedések – például az üzemanyagé és az élelmiszereké – hogyan hatnak az idei nyárra, hiszen a vendégek várhatóan kevesebbet tudnak utazásra fordítani, ha a mindennapos kiadásaik nőnek.

A tavalyi lezárt foglalások bruttó összértékének az 50 százaléka már beérkezett, annak ellenére, hogy a foglalások számának körülbelül harmadánál járunk – fogalmazott Kelemen Lili.

Bár az áremelkedés a 2019-eshez képest 30 százalékos, a tavalyihoz képest mindössze 0,23 százalékos a változás, jellemzően a hotel kategória drágult. A balatoni szállások átlagára az idén 11 ezer forint, ezen belül a panziók, vendégházak, apartmanok ára egyelőre nem változott. A szállodáké is már csak 5,6 százalékkal, ami lényegében megegyezik a tavalyi hivatalos éves infláció mértékével

- közölte a szóvivő.

A balatoni szállodai átlagár személyenként egy éjszakára jelenleg 19 ezer forint, az apartmanoké áremelkedés nélkül ennek kevesebb mint a fele, vagyis a tavalyihoz hasonlóan 9,2 ezer.

Az elmúlt két évben tapasztalt áremelkedés több komponensből áll, összegezte a szóvivő, ahogy mondta:

Ezek az általános infláció, az üzemelési költségek és az alapanyagárak növekedése, másfelől a szektorban súlyos a munkaerőhiány, ami a növekvő bérköltségek révén szintén felfelé tolja az árakat. A járvány idején jelentős bevételektől estek el a szektor szereplői. A szálláshelyek gyakran beruházásokkal készültek az újranyitásra, hogy magasabb színvonalon, több szolgáltatást nyújthassanak. A pandémiás bezártság utáni fokozott kereslet és kiszabadulási vágy erős támaszt adhat a keresletnek.

Jelenleg az apartman a legkeresettebb szállástípus, de várhatóan, ahogyan a korábbi években is, az idő előrehaladtával kiegyenlítődik a hotelek és az apartmanok aránya.

Bár foglalások számában a Balaton az abszolút győztes, százalékosan a Tisza-tó iránt nőtt legnagyobb arányban a kereslet. Összességében viszont ez nem borította fel a piacot, miután a tisza-tavi foglalások az összes foglalás 1 százalékát teszik ki. A szállások átlagára a Tisza-tónál sem nőtt a tavalyihoz képest számottevően, az 1,8 százalékos növekedés révén 8,4 ezer forint lett, ezen belül a hoteleké 12,4 százalékkal 17 ezer forintra csökkent, az apartmanok, vendégházak és panziók kategóriájában pedig 5,7 százalékkal nőtt, idén 7,9 ezer forint.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gazdaság

turizmus

turizmusfejlesztés

balaton