Gigaberuházás a vidéki egyetemen: elképesztő fejlesztés veszi kezdetét Pécsen

MTI   
  Megosztom
Gigaberuházás a vidéki egyetemen: elképesztő fejlesztés veszi kezdetét Pécsen

Az autóiparban és a repülőgépgyártásban használt kompozit anyagok aprólékos megmunkálására alkalmas lézeres munkaállomást fejlesztenek a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kutatói - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény.

Közleményükben azt írták, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 60 millió és az Európai Bizottság közel 20 millió forintos támogatásával megvalósuló fejlesztés nemzetközi együttműködésben zajlik a PTE, a magyar R&D Ultrafast Lasers Kft., továbbá német és osztrák ipari cégek, valamint a Bécsi Műszaki Egyetem kutatóinak részvételével. A fejlesztés eredményeként 2,1 mikronos hullámhosszon működő, kombinált szállézeres és szilárdtestlézeres technológián alapuló lézeres munkaállomás jön létre.

Az új eszközt az autóiparban és a repülőgépgyártásban használt kompozit anyagok mikromegmunkálására használhatják a későbbiekben, emellett a kutatásnak köszönhetően az ipari mérő- és biztonságtechnikai rendszerek további fejlesztését is megalapozhatják

- olvasható a PTE közleményében.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fejlesztés

beruházás

pécsi egyetem

pte

autóipar

repülőgépgyártás

lézeres munkaállomány