Döbbenetes látlelet a magyarok fizetéséről: na, ezért járunk ősöreg kocsikkal!

Pénzcentrum   
  Megosztom
Döbbenetes látlelet a magyarok fizetéséről: na, ezért járunk ősöreg kocsikkal!

Óriási a szakadék a magyarországi fizetések között, autókban mérve is. Mialatt a legrosszabbul fizetett dolgozóknak majdnem két évi fizetésébe kerülne a legolcsóbb itthon kapható új autó, addig egy jól kereső, pénzügyi területen dolgozónak mindez kicsit több mint fél év alatt összejönne. A szociális ellátásban dolgozóknak már egy Suzuki S-Cross is csak álom maradhat.

Gigantikus a különbség a hazai fizetések között: hogy ezt látványosan szemléltessük, a KSH nemzetgazdasági ágakra bontott kereseti adatai alapján kiszámoltuk, hogy az egyes szakmákban dolgozók hány havi bérét emésztené fel egy-egy új autó megvásárlása - írta a Pénzcentrum.

Az átlagos nettó kereset (340 058 forint) mellett az alábbi béreket vettük alapul a számításunkhoz:

  • szociális ellátás: nettó 169 091 ft
  • építőipar: nettó 258 216 ft
  • mediánkereset: nettó 266 000 ft
  • villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás: nettó 549 851 ft
  • pénzügyi, biztosítási tevékenység: nettó 600 487 ft.

A legrosszabbul, és legjobban kereső szakmák mellett belevettük a kalkulációba a mediánkeresetet is, amely az átlagbérnél jobban szemlélteti a hazai jövedelmi viszonyokat. Ez az az összeg, amelynél pontosan ugyanannyi magyar keres kevesebbet, és visz haza többet havonta.

Az autókat is különféle kategóriából válogattuk össze: a merítésben megtalálható a legolcsóbb, újonnan megvehető Mitsubishi Space Star, a magyarok aktuális kedvenc autója, az S-Cross, illetve belevettünk a számításba egy középkategóriás családi autót, és két drágább, már-már luxusmodellt is. Így az alábbi mezőny alakult ki, mindenhol a legalacsonyabb listaárral számoltunk:

  • Mitsubishi Space Star: 3 990 000 ft
  • Suzuzki S-Cross: 6 540 000 ft
  • Ford Focus: 9 210 000 ft
  • Mercedes E-osztály: 19 862 000 ft
  • BMW X7: 35 220 000 ft.

A magyarok felének már a legolcsóbb is luxus lehet

A számításban azt vettük alapul, hogy az egyes ágazatok dolgozói bérüknek 100 százalékát félre tudják tenni új autóra, hitelbe nem akarnak keveredni, csak a megtakarításaikból vásárolnának. Így pedig kiderült, hogy aki a mediánbért keresi, annak 15 hónapig kellene gürizni a legolcsóbb itthon kapható új autóért, az S-Cross pedig majdnem 25 havi melóból jönne össze. A Merci és a BMW pedig már gyakorlatilag elérhetetlen kategória, de az új Ford Focus is 34,6 havi mediánbért tenne ki.

A legrosszabbul kereső, szociális ellátásban dolgozóknak ugyanakkor már a legolcsóbb, legfapadosabb Space Star is majdnem kétévi fizetést vinne el, az S-Crossra több mint 3 évig kellene megspórolni a teljes fizetést, a BMW-re és a Mercedesre pedig nagyjából túlzás nélkül mondhatjuk, hogy egy élet munkája is kevés.

Ezzel szemben a legjobban kereső, pénzügyi, biztosítási területen dolgozóknak kb. fél évet kellene csak kuporgatnia a Space Starra, de a Suzukira sem kellene egy teljes évig félretenni. Ők az E-Mercit kevesebb mint 3 év alatt összehozzák, és a böhöm BMW-re sem kell még 5 évig sem spórolni.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

penzcentrum

autó

új autó

fapados autó

autóvásárlás

használt autó vásárlás