Nagy szükség volt a vízutánpótlásra: kritikus volt a tolnai holtág helyzete

HelloVidék   
  Megosztom
Nagy szükség volt a vízutánpótlásra: kritikus volt a tolnai holtág helyzete

Május 19 óta ismét érkezik a vízutánpótlás a Sióból a tolnai holtágakba, néhány nap alatt húsz centit emelkedett medrében a folyó szintje.

Ahogy arról a teol.hu beszámolt, az utóbbi évek aszályos időjárása miatt szinte folyamatosan problémát jelent a tolnai holtágak igen alacsony vízszintje. Jelen helyzetben a vízhiányon csak az segíthetne, ha sok csapadék esne, de mivel ez nem várható, így a Sióból érkező vízutánpótlás jelenti most a megoldást. Ám ezzel a lehetőséggel is csak a Sió (vagy a Duna) megfelelően magas vízállása esetén lehet élni.

Beke Zsolt, a KDTVIZIG Tolna Megyei Szakaszmérnökségének vezetője a portál kérdésére elmondta:

az elmúlt években szinte menetrendszerűvé vált, hogy amennyiben a Dunán érkezik megfelelő árhullám tavasszal, akkor annak a Sió-csatornára történő „beengedésével” biztosítani lehet a holtágak vízpótlását. Ez sajnos – árhullám hiányában – idén elmaradt. Van más lehetőség is a tavaszi időszakban a Sió vízszintjének megemelésére. A vízügyi igazgatóság immár évek óta igyekszik – a halívásoknak is kedvező feltételeket teremtve – a május közepi időszakban a Siót visszaduzzasztani a Sió-árvízkapu lezárásával. A duzzasztás persze függ attól is, hogy mennyi víz érkezik a Sió vízgyűjtőjéről.

Ahogy a lap írja, idén a vízügyi igazgatóság a visszaduzzasztást május 16-án kezdte meg, május 19-én pedig már elég magas volt a Sió szintje ahhoz, hogy megkezdődhessen a vízpótlás a tolnai Déli-holtágba, a Kutyatanyai-zsilipen keresztül. A vízpótlás kezdetén a tolnai holtágak vízszintje rendkívül alacsony, 412 centiméter volt. Május 31-én már közel harminc centivel, 440 centire nőtt a víz.

A tervek szerint nagyjából négy hétig tart a vízpótlás. Ez idő alatt várhatóan elérik a holtágak maximális üzemi vízszintjét, 460-470 centiméterrel. Remélhetőleg ez a vízszint elegendő lesz a nyári időszakra az öntözés, horgászat, vízi sportok támasztotta igények kielégítésére is. Ám ezt továbbra is befolyásolhatja az aszályos időjárás és a nagy meleg

- tette hozzá Beke Zsolt, majd hozzátette, ebben az időszakban a Sió duzzasztására kevesebb az esély, de ha lesz rá lehetőség, a vízügyi igazgatóság megteszi a szükséges lépéseket. Amennyiben pedig a Dunán érkezne árhullám (ami ugyan elég ritka), akkor a faddi és a bogyiszlói holtágak is juthatnának friss vízhez.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tolnai holtág

holtág

sió

vízutánpótlás

vízállás