Eldőlni látszik a minimálbér sorsa: kiderült, mikor emelnének a munkáltatók

Világgazdaság   
  Megosztom
Eldőlni látszik a minimálbér sorsa: kiderült, mikor emelnének a munkáltatók

Korai még arról beszélni, hogy jövőre mekkora mértékben emelkedjen a minimálbér – mondták a VG-nek a munkáltatói oldal képviselői, miután a Liga és a Munkástanácsok már konkrét javaslatokat fogalmaztak meg. Szeptemberben kezdődhetnek a bértárgyalások.

Olyan hatalmas bizonytalanság van a világgazdaságban, hogy most a minimálbér és a garantált bérminimum fix számítási képlethez kötött emelési rendszerének bevezetése kockázatos lenne, ezt a munkáltatói oldal ebben a formában, bármiféle egyeztetés nélkül nem tudja elfogadni

- reagált a VG-nek Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke arra hírre, hogy a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége közös javaslatában a várható GDP-t és inflációt figyelembe véve a minimálbért és a garantált bérminimumot 8–12 százalék közötti mértékben emelné 2023-ban.

A munkáltatói oldal képviselője szerint a szakszervezetek javaslatai között van olyan, amely megfontolandó, ilyen például a független szakértők által végzett számítások vagy az, hogy a Magyar Nemzeti Bank és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait egységesen vegyék figyelembe.

Egyúttal jelezte, továbbra is a tíz éve gyakorolt tárgyalásos módszert tartják megfelelőnek. A konkrét bértárgyalások a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) keretében szeptember végén kezdődhetnek el, addigra már jóval több információ áll majd a rendelkezésükre. Zs. Szőke Zoltán valószínűnek tartotta, hogy a nyári szünet előtt még lefolytathatják az első körös egyeztetést az új államtitkárral, Kutnyánszky Zsolttal, aki a foglalkoztatáspolitikáért fog felelni a Technológiai és Ipari Minisztériumban.

Egy kibontakozó világgazdasági válság kezdetén vagyunk, már érezhetők a lassulás jelei

- mondta a VG-nek Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, aki szerint könnyen előfordulhat, hogy a harmadik és a negyedik negyedévben már romlanak a növekedési adatok, főleg ha a háborús helyzet tovább fokozódik. Hangsúlyozta, hogy továbbra is óriási a bizonytalanság a világban, a vállalkozásokat minden sújtja: aki energiaigényes, ott az energiaár drágulása, aki munkaerőigényes, ott a munkaerő hiánya, ahol magas az importtartalom, ott pedig az árfolyam.

A többség egyre nehezebb helyzetben van, nagyon kevés az elégedett vállalkozás

- tette hozzá.

Perlusz László ugyanakkor furcsállja a munkavállalók javaslatát, szerinte a bértárgyalások megkezdése előtt sokkal inkább a módszertanról kellene egyeztetniük a szociális partnereknek, semmint konkrét összegekről.

Hangsúlyozta, hogy a piacgazdaságban a béreket nem központi bérszabályozás határozza meg, a VKF-en mindig a minimális bértételekről beszélnek. Az, hogy a vállalkozásoknak év közben emelniük kell a béreket, az egy piaci folyamat, a munkaerőpiac pedig van annyira feszes, hogy folyamatosan nyomás alatt tartsa a bérdinamikát. Mint rámutatott, a KSH legutóbbi adatai szerint is 15-16 százalékkal emelkedtek a keresetek márciusban, ami vélhetően az infláció gyorsulásával párhuzamosan és a munkaerőhiány következtében még nőni is fog.

Persze, ha jelentősen lassul a gazdaság, a munkaerőpiac feszessége is enyhülhet, de még mindig a munkaerő-kereslet a nagyobb

- mondta a VOSZ főtitkára, és emlékeztetett arra is, hogy a 2016-os bérmegállapodás óta eltelt hat évben 80 százalékkal nőtt a minimálbér, és több mint duplájára a garantált bérminimum.

De az Eurofund legújabb kimutatását is idézte, amely szerint az idei évben az európai országok közül Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben reálértékben is a minimálbér.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bérek

minimálbér

bérminimum

béremelés

vállalkozók

munkástanácsok országos szövetsége