Vízválasztó hónapok jönnek a lakáspiacon: egyre több időbe telik a lakáseladás?

HelloVidék   
  Megosztom
Vízválasztó hónapok jönnek a lakáspiacon: egyre több időbe telik a lakáseladás?

Folytatódott a kínálatbővülés a lakáspiacon, közben az értékesítési idő - a községeket kivéve - nőtt, a kereslet pedig minimálisan csökkent - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely bemutatja a kereslet és kínálat júliusi alakulását.

Tartósnak tűnik a kínálatbővülés

Az eladásra szánt lakóingatlanok országos kínálata április óta fokozatosan növekszik, így most már biztosan állíthatjuk, hogy tavasszal fordulat történt. A lakásvásárlást tervezők egyre szélesebb palettáról választhatnak, a tulajdonosok és ingatlanközvetítők pedig júliusban több mint 33 ezer eladó lakóingatlanhirdetést adtak fel. Ez 7-7 százalékos növekedést jelent az előző hónaphoz és tavaly júliushoz képest is

- mondta Balogh László a piac júliusi változásait ismertetve. Csak a tulajdonosok hirdetéseit nézve pedig az látszik, hogy több megyében Bács-Kiskunban, Baranyában, Békésben és Borsod-Abaúj-Zemplénben 40-60 százalékos növekedést ment végbe éves szinten.

Az ingatlan.com szakértője hozzátette, a kereslet minimálisan, kevesebb mint 2 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. Igaz, vannak kivételek az országon belül.

Mennyi idő alatt kelnek el a lakások?

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül az is, hogy az értékesítési idő növekedett. A júliusi adatok szerint a fővárosi lakások eladásához átlagosan 64 napra van szükség szemben a második negyedéves 60 nappal. Ezzel párhuzamosan az eladási idő a megyeszékhelyeken 45-ről 47 napra, a kisebb városokban pedig 63-ról 70 napra nőtt.

Az értékesítési idő kitolódása részben annak köszönhető, hogy növekvő kínálatot a stagnáló vagy enyhén csökkenő kereslet már nem tudja felszívni a piacról

- mondta a szakember. A községekben a lakások eladási ideje 88 napról 54 napra csökkent, mivel ezeken a településeken alacsonyabb áron kerülnek piacra az eladó ingatlanok. A szakember azt is hozzátette, a használt családi házaknál valamennyi településtípus esetében jóval több idő kell az eladáshoz: Budapesten 74 nap, míg a megyeszékhelyeken 132, a kisebb városokban 124 nap, a községekben pedig 90 nap a jellemző.

Átrendeződés jön a piacon

Balogh László a kilátásokról szólva elmondta, az átlag feletti áram- és gázfogyasztás esetén ez eddiginél jóval nagyobb díjfizetésről szóló új rezsiszabályok hatása egyre erőteljesebben jelenhet meg a használt lakások piacán.

Vízválasztó hónapok következnek. Egyrészt kiderül, hogy mely lakóingatlanok lesznek a nyertesei, illetve a vesztesei az új rezsihelyzetnek. Másrészt választ kapunk arra, hogy hogy a lakóingatlanok ára mennyire marad stabil. A kereslet ugyanis enyhén csökken a dráguló lakáshitelkamatok miatt, viszont jó hír lehet a vevőknek, hogy az állami lakástámogatások közül a babaváró kölcsön és a csok rendszere biztosan megmarad jövőre is

- tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ingatlan

ingatlanpiac

ingatlan eladás

lakáseladás

lakáseladási kedv