Durván megdrágult az iskolakezdés: de van ennél nagyobb gondunk is

HelloVidék   
  Megosztom
Durván megdrágult az iskolakezdés: de van ennél nagyobb gondunk is

Egy friss, országos felmérés szerint az iskolaszerek jelentős áremelkedése miatt a múlt évinél jóval többet kell szánni az iskolakezdésre, így nem is csoda, hogy szinte mindenkinek nagyobb anyagi nehézséget okozhat ez az időszak a tavalyihoz képest. Sokan az olcsóbb tanszereket választva igyekeznek kezelni a helyzetet, de ez az attitűd általánosságban is tetten érhető: a nagy többség az élelmiszerek további drágulásától és a rezsiköltségek emelkedésétől tart az idén, a kialakult helyzetre pedig költéseik visszafogásával reagálnak.

Tízből nyolc válaszadó számára nagyobb nehézséget okoz az idei iskolakezdés, mint tavaly – egyebek közt ez is kiderül abból a felmérésből, amelyet a BÁV Zálog készített országos fiókhálózata segítségével, több mint 2000 fő megkérdezésével. A kutatás a tanévkezdés mellett a következő hónapok kihívásaira és az azokra adható válaszokra is rákérdezett.

De drága az iskolatáska!

A kutatás során megkérdezték azt is, hogy a beiskolázást kísérő költségek közül mi jelenti a legnagyobb tételt – a válaszadók több lehetőséget is megjelölhettek. Talán meglepő, de nem a drága számítástechnikai termékek – számítógép, tablet, mobiltelefon – viszik a prímet: ezt a válaszadók alig több mint negyede jelölte meg, míg a legnagyobb arányban (57%) a tolltartók, írószerek, füzetek beszerzését említették. Ez persze nem is csoda, hiszen a tapasztalatok alapján a papír árának drasztikus emelkedése miatt a füzetek közel 50%-kal drágábbak, mint az év elején, miközben a többi iskolaszer esetében, mivel ezek jellemzően importból származnak, a szakértők szerint 30%-os árnövekedéssel lehet számolni, részben a forint gyengülése és a szállítási költségek emelkedése miatt.

Az ügyfeleink körében végzett kutatás rávilágított: azok közül, akiknek nehézséget okoz az iskolakezdés időszaka, 52% olcsóbb eszközök, árucikkek vásárlásával igyekszik orvosolni a problémát, 21% máson kíván spórolni a tanszerek helyett, a fennmaradó 27% pedig hitelből kívánja megoldani a beiskolázást. A szeptember közelsége miatt pedig ilyenkor hagyományosan a gyors, egyszerű készpénzhez jutási lehetőségeket választják sokan tapasztalataink alapján

- mondta Dandé Imre, a BÁV Zálog igazgatója.

Mennyit kell költeni az iskolakezdésre?

Az erőteljes áremelkedés ott is tettenérhető, ahol a kutatás azt mérte fel, hogy vajon mennyit kell majd költeni gyerekenként az iskolakezdésre. Szinte senki nem gondolja azt, hogy ez az idén tízezer forint alatt megúszható, miközben a BÁV Zálog két évvel ezelőtti, hasonló kutatása szerint akkor még a válaszadók több mint tizede szánt legfeljebb ekkora összeget a beiskolázásra. Szintén csökkenés figyelhető meg a legfeljebb 20 ezer és a legfeljebb 40 ezer forintot költeni tervezők körében a 2020. évi felméréshez képest, miközben az e feletti összegekben gondolkodók aránya számottevően nőtt. Ezen belül a 60-80 ezer forint közötti kiadással számolók aránya két év alatt több mint a duplájára emelkedett, az ennél is többet, akár 100 forint felett költők részesedése pedig majdnem a háromszorosára nőtt.

A járvány után most az árak miatt aggódunk

Míg két évvel ezelőtt az akkori kutatási eredmények alapján a Covid-járványtól és annak gazdasági hatásaitól való félelem volt a meghatározó a válaszadók körében, addig az idén szinte mindent felülírnak az áremelkedésekkel kapcsolatos aggodalmak. A legtöbben – tízből heten – az élelmiszerárak növekedését, illetve a rezsiköltségek emelkedését látják a leginkább aggasztó, az év hátralevő részét meghatározó társadalmi, gazdasági problémának. Az infláció növekedésétől a válaszadók 48%-a tart, míg az üzemanyagárak növekedését és a forint gyengülését a megkérdezettek harmada érzi jelentős problémának. A koronavírus-járvány egy esetleges újabb hulláma miatt viszont már csak a megkérdezettek 18%-a aggódik.

Spórolással reagálunk

A válaszadók közel kétharmada úgy ítéli meg, hogy általánosságban költéseinek visszafogásával kell reagálnia a kialakult helyzetre, míg egyharmad pedig csak a nagyobb kiadásait halasztaná el. Ezek mellett a kutatás arra is rávilágított, hogy egyre többeknél figyelhető meg az a tendencia, miszerint családi költségvetést készítenek, és sokkal nagyobb hangsúlyt kap az előretervezés a korábbiakhoz képest.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

iskolakezdés

élelmiszerek

tanszerek

drágulás