Félünk a téltől meg a bevásárlástól: sokkolja a magyarokat az elpénztelenedés

HelloVidék   
  Megosztom
Félünk a téltől meg a bevásárlástól: sokkolja a magyarokat az elpénztelenedés

A 200-300 ezer forint bevétellel rendelkezők negyede, az ennél kevesebből élők majd 60 százaléka tart súlyos megélhetési gondtól – derül ki a Publicus Intézet kutatásából, amit a Népszava ismertetett.

A Publicus Intézet kutatásából, amit a Népszava ismertetett, az is kiderült, hogy a pénzromlás és az áremelkedés a megkérdezettek 91 százalékának okoz valamilyen szintű gondot, az emberek 39 százalékának pedig egyenesen súlyos problémát jelent. Ez öt százalékpontos növekedés áprilishoz képest.

A felmérésből kiderült, hogy a kevesebb pénzből élőknél is rosszabbnak látják az inflációs helyzetet a 200-300 ezer forint közötti nettó havi jövedelemmel bírók: 42 százalékuk érzékelt 30 százaléknál magasabb pénzromlást. A Népszava szerint vélhetően ők azok, akik a megszokott kiváló minőségű élelmiszereiket gyengébb minőségűekre kénytelenek lecserélni.

Mondani is kár, a felmérés szerint is mindenkit sokkol a kenyér majdnem 58 százalékos vagy a száraztészták 50 százalékhoz közelítő drágulása.

A kutatás a rezsinövekedésre is ráérdezett. Kiderült, hogy a túlfogyasztók majdnem fele saját becslés alapján legfeljebb 20 százalékkal lépi túl a kedvezményes határt. A gáznál a válaszadók ötöde, villanynál a 14 százaléka több mint 50 százalékkal használ többet. Ezekkel az adatokkal magyarázható, hogy most az átlagnál többet fogyasztó válaszadók 67 százaléka úgy véli, kis nehézségek árán ki tudja majd fizetni a magasabb rezsiszámlákat, s csak 27 százalékuk tart attól, hogy ez komoly nehézséget jelent számára. Az ellenzéki szavazók közül jóval többen félnek ettől.

Nagyjából ugyanannyian felelték azt, hogy kevéssel ugyan, de még tudnak csökkenteni az energiafogyasztásukon, mint ahányan már eddig is takarékoskodtak, de minden korosztályban minimális – tíz százalék alatti – azok aránya, akik elképzelhetőnek tartják a gáz- és áramfogyasztásuk jelentős csökkentését. Nagyjából ennyien pedig már léptek és megvalósítottak valamilyen energiafelhasználást csökkentő beruházást, 16 százalék tervez ilyet, de a többségnek nincs rá pénze – mutat rá a Publicus felmérése.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

infláció

gazdaság