Gáz lesz: tényleg elmarad idén az őszi szünet, vagy jöhet a szombati tanítás?

HelloVidék   
  Megosztom
Gáz lesz: tényleg elmarad idén az őszi szünet, vagy jöhet a szombati tanítás?

Eredetileg október 28-a péntek lenne az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap, az első pedig november 7-e hétfő. Más kérdés, rezsispóroláson innen és túl, ha valóban eltörlik központilag az őszi szünetet, akkor pihenés nélkül vajon hogyan fogják kibírni a diákok és a tanárok a téli szünetig?

Gulyás Gergely a tegnap délelőtti kormányinfón jelentette be, hogy a pletykákkal ellentétben nem fog változni a lakossági távhő ára, viszont észszerű lépésnek tartja, hogy az iskolákban ne legyen őszi szünet, és a téli szünet legyen hosszabb - számolt be róla a HelloVidék.

Döntés még nincs, Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, két hetet kaptak a szaktárcák, hogy döntsenek a területeiket érintő megoldási lehetőségekről.

A Telex megkereste a Belügyminisztériumot, arra voltak kíváncsiak, hogy tudnak-e konkrét intézményről, ahol online kezdődhet meg az oktatás, igaz-e, hogy több intézmény áttérhet a digitális oktatásra a rezsiárak emelkedése miatt, és mit tud tenni a kormány ennek megakadályozásáért. Válaszukban azt írták, hogy a kormány célja a hagyományos tanrendi oktatás, de

Visszatérhet a szombati tanítási nap?

A Telex szerint a rezsinövekedés miatt a közintézményekben most a tanév rendjének módosítása tűnik a legvalószínűbbnek. Ahogy írják, annál is inkább, mert ezen a héten több egyetem is bejelentette: változtatnak a tanév rendjén a megnövekedett rezsiárak miatt. Amit eddig biztosan lehet tudni, hogy az egész Eötvös Loránd Tudományegyetemen elmarad az őszi szünet. Pontosabban átcsúszik decemberre, 12–17 közé, így az őszi félév utolsó tanítási napja és ezzel a szorgalmi időszak vége december 9-én lesz.

A Semmelweis Egyetemen a tavaszi szünet maradhat el a rezsiárak emelkedése miatt, de a logika ugyanaz: a hideg időszakban minél kevesebb ideig kelljen jelenléti oktatást tartani. Amennyiben elmarad a tavaszi szünet, úgy decemberben az eddig tanítási időszaknak számító két ünnep közötti időszakban nem lesz oktatás.

A tanév rendjén egyébként nem csak a szünetek eltörlésével, hanem a hétvégék bevonásával is lehet módosítani. Van olyan iskola, ahol szombati munkanapot vezetnek be, a Győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskolában az őszi szünetig szombatonként is lesz tanítás, ezzel az iskola a decemberi időszakban tovább tarthat zárva, ami komoly tétellel csökkenti a költségvetésüket.

A Belügyminisztérium azonban korábban azt írta: az állami iskolák nem vezetik be a szombati tanítási napot.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tanév

rezsi

infláció

áremelkedés