Elképesztő áremelés a henteseknél: rég nem vettek ilyen drágán húst a magyarok

Agrárszektor   
  Megosztom
Elképesztő áremelés a henteseknél: rég nem vettek ilyen drágán húst a magyarok

Bizonyára sok képzeletbeli hátast dobhattunk mostanában, ha betértünk egy-egy boltba élelmiszert vásárolni, ha pedig a hentest is útba ejtettük, ez csak fokozódott. Ársapka ide vagy oda, elképesztő összegeket kell otthagynunk, ha bármilyen húst szeretnénk vásárolni. Csak a marhahúsért több mint ezer forinttal kellett többet fizetni augusztusban, mint idén januárban. Az Agrárszektor cikkéből kiderül, hogy mennyibe kerülnek a legkedveltebb húsok, és, hogy mitől szállhattak el ennyire az árak.

Ahogy a portál írja, bár már egy ideje velünk vannak az emelkedő árak, még mindig meg tudunk lepődni - persze, nem jó értelemben - a polcok előtt állva az árcímkékkel farkasszemezve. Az, hogy a kacsahús a marhahús árával vetekszik, szintén megdöbbentő tud lenni, és bizony van olyan hentes, ahol ezzel találhatjuk szembe magunkat.

Így fest a csirke

Idén januárban a kormány úgy döntött, hogy a jelentős drágulások miatt 6 termék esetében beavatkoznak az árak alakulásába. Ezek a termékek az alábbiak:

 • kristálycukor,
 • búzafinomliszt,
 • napraforgó-étolaj,
 • sertéscomb,
 • csirkemell,
 • 2,8%-os tehéntej.

Ennek a 6 terméknek az árát vissza kellett vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt - ez minden üzletre vonatkozott és vonatkozik is, kivétel nélkül. A csirkemellfiléért 1500 és 2000 forint között kell fizetnünk, emellett pedig több bolt is korlátozza a maximum megvásárolható mennyiséget is - csakúgy, mint a többi hatósági áras termék esetében. A csirkecomb 1300 és 1600 forint között van, míg a farhát körülbelül 250 forintba kerül.

Sertésfronton sem jó a helyzet

A portálnak korábban Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke elmondta, hogy az egyetlen egy hatósági áras sertéshúsrész, a comb iránti kereslet nagyon jelentősen megnőtt. Vannak olyan időszakok, amikor gyakorlatilag a kiskereskedelmi igényt nem lehet teljes egészében kielégíteni: a sertésnek most is ugyanannyiba kerül combja, mint októberben, a szabály pedig úgy szól, hogy a boltoknak, a kiskereskedelmi üzleteknek legalább annyi ilyen terméket kell tartaniuk kell, mint tavaly októberben, ezt nyilván minden egyes cég próbálja biztosítani. Ugyanakkor van olyan kiskereskedő is, aki a megnövekedett érdeklődés miatt próbál több sertéscombot beszerezni és tartani. Ez pedig részben kompenzálódik más húsrészeknek, tehát karajnak, tarjának, a keresletének a csökkenésével.

Ami az árakat illeti, az alábbiak szerint alakul a sertés esetében:

 • a comb kilója 1500,
 • a csont nélküli sertéskaraj 2200,
 • a lapocka 1800,
 • az oldalas 2300,
 • a tarja 2350,
 • a csülök pedig 1700 forint körül alakul. Az árak persze ettől eltérhetnek, sokszor éppen felfelé tartó irányba.

A cikk itt folytatódik tovább.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

agrarszektor

ársapka

Élelmiszerárstop

élelmiszerár

csirkehús

sertéshús

marhahús