Brutális áremelkedés az ingatlanpiacon: mutatjuk, mire elég most a babaváró hitel

Pénzcentrum   
  Megosztom
Brutális áremelkedés az ingatlanpiacon: mutatjuk, mire elég most a babaváró hitel

Már több, mint három éve velünk van a babaváró hitel, amelynek összege azonban egy forinttal sem növekedett ezen időszak alatt. Aki pedig lakáscélra vette igénybe ezt a kedvező kölcsönt, most azzal szembesül, hogy szinte semmire sem elég már az a 7,5 millió forint, amit legfeljebb beletehet az önerőbe. A Pénzcentrum az akkori és a mostani lakásárakat, hogy kiderítsük: mire megy, akinek nincs más az önerőben?

Ahogy a portál írja, három éve már, hogy a magyarok új, az eddigieknél jóval kedvezményesebb állami támogatást kaptak: a babaváró hitelt 2019 júliusa óta lehet igényelni. Lényege, hogy a családot tervezők maximum 10 millió forint kamatmentes kölcsönt kapnak, amit egy gyerek esetén ráér csak három év múlva elkezdeni visszatörleszteni, a második gyerek születésénél a tőketartozás harmadát, a harmadik gyerek születésekor pedig a teljes hitelösszeget pedig el is az állam. A népszerűsége elsöprő volt: több százmilliárdos jegyzések történtek már az első hónapokban.

2022 júliusáig a babaváró kölcsönt felvevőknek összesen 1896 milliárd forintot jegyeztek a bankok - a legtöbb jegyzés egy hónap alatt 2019 augusztusában született (114,11 milliárd forint) a legkevesebb pedig idén márciusban (29 milliárd forint).

Jóval kevesebbet ér a tízmillió

A banki és ingatlanközvetítői válaszokból egyértelműen látszik, hogy a legtöbb babavárót igénylő valamilyen lakáscélra, legjellemzőbben lakásvásárlásra fordította az igényelt összeget. De álljunk meg egy pillanatra: a babavárót 2019-ben vezették be, maximum 10 millió forintot lehet igényelni. Igen ám, csakhogy azóta eltelt lassan három év, az infláció pedig éppen 30 éve nem látott méreteket ölt Magyarországon. Adja magát tehát a nulladik kérdés:

Azért hogy ezt megtudjuk, először is megvizsgáltuk 2019 és 2022 között mekkora volt a teljes, azaz komulatív infláció. A számokból tudjuk, hogy 2019-ben 3,4, 2020-ban pedig 3,3 százalékos volt az éves átlagos infláció, ezek egyike sem mondható kiugrónak nagynak, viszont 2021-ben az éves infláció Magyarországon már 5,1 százalékos volt. Ez azt jelenti, hogy 2021-re a teljes infláció 12,26 százalékos volt, azaz 2019-ről 2021-re a 10 millió forintos összegünk máris 1,2 millió forintot veszített az értékéből.

Az igazi feketeleves azonban csak ezután, azaz idei évbe következett be. Természetesen 2022-re nézve még nem áll rendelkezésre éves, átlagos infláció, de a Pénzcentrumon kiszámoltuk, hogy 2022 január és augusztus között mekkora volt az átlagos infláció, összesen 10,7 (!) százalékos – és ez még csak az év első 8 hónapja. Ezt a 10,7-es, 2022-es eddigi átlagot véve alapul arra jutottunk, hogy jelenleg a kommulált infláció 24,3 százalékos, azaz 2019 és 2022 között a pénzünk az értéknek csaknem a negyedét elveszítette. És hogy mit jelent ez pontosan?

Ez pedig egyúttal azt is jelenti, hogy aki 2022-ben igényel 10 millió forint babavárót, az reál értékben 2,5 millióval gyakorlatilag kevesebbet költhet annál, mint például aki az induláskor, 2019-ben igényelte, és költötte el. Sok pénznek lett tehát huss az évek során. Ennél azonban sokkal sokkolóbb, ami ez idő alatt a hazai ingatlanpiacon történt.

Éppen ezért a továbbiakban azt fogjuk megnézni, mire elég most a babavárós 10 millió forint, ha valaki lakást szeretne belőle venni. Előre szólunk, ha az eddig kommulált infláció majd 25 százaléka kiverte a biztosítékot, akkor az ingatlan piacos 30-40 százalékos drágulástól még nagyobb hátast lehet majd dobni.

Mit mutatnak a számok? A cikk itt folytatódik tovább.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

babaváró hitel

pénzcentrum