Sokkoló bejelentés: sikertelen volt a csődeljárás, felszámolják a nagymúltú céget

HelloVidék   
  Megosztom
Sokkoló bejelentés: sikertelen volt a csődeljárás, felszámolják a nagymúltú céget

Sikertelen volt a Tungsram csődeljárási tárgyalása a hitelezőkkel, felszámolás alá fog kerülni a cég – írta a Mérce. A hír a cég mind az öt gyárát érinti: azaz Budapestet, Hajdúböszörményt, Kisvárdát, Nagykanizsát és Zalaegerszeget is. 


 


 

A Tungsram fényipari nagyvállalat még április végén jelentette be, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért 1600 dolgozóját elbocsátja több ütemben az év végéig. A rákövetkező hónapokra összesen már csaknem kétezer embert bocsátottak el. A létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érintette a cég mind az öt gyárában, azaz Budapesten, Hajdúböszörményben, Kisvárdán, Nagykanizsán és Zalaegerszegen - írta cikkében a Mérce.

A cég május elején kért csődvédelmet, miután a cég legnagyobb hitelezője, az Eximbank inkasszót nyújtott be a vállalat bankszámláira. A cég ekkor még derűlátó volt a beszámolók alapján, mondván, tiszteletben tartja a bank döntését, ez azonban még nem jelenti működése végét.

A Tungsram augusztus 8-án mutatta be első kilábalási tervét, amelyet a legtöbb hitelező elfogadott, de a legnagyobb, az Eximbank nem. A második csődegyezségi eljárást tartották ma, november 7-én. A Tungsram hazai és nemzetközi befektetőkkel is tárgyalt, köztük a svájci Business Creationnel, amely tapasztalt cégek válságmenedzselésében. A lap szerint azonban a felek között a találkozó előző hét péntekig sem jött létre, vagyis az Exim nem fogadta el a Tungsram csődegyezségi ajánlatát.

Mehlhoffer Tamás, a cég PR és kommunikációs igazgatója a Mércének elmondta, hogy az Eximbank mint legnagyobb hitelező nem fogadta el a Tungsram adósságrendezési ajánlatát, „és az ő szavazatuk elég ahhoz, hogy ne jöjjön létre csődegyezség”. Hozzátette, kedden részletes közleményt adnak ki a fejleményekről.

Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a lapnak azt nyilatkozta: mindenki arra számított, hogy megoldódik az ügy, hiszen el is halasztották az előző csődeljárást, és egy nagymúltú cégről van szó. A Tungsram tavasszal még 3000 főt foglalkoztatott, ma közel 1000 munkavállaló van a cégnél. A leépítések mellett szerinte sokan maguktól mentek el a vállalattól. A budapesti gyárban például több százan hónapok óta állásidőn voltak, minimálbérért dolgoztak, és műszakpótlékot sem kaptak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tungsram

felszámolás

csődeljárás