Őrület, felfalja az infláció a hazai munkabéreket: egyre többen lépnének, de lesz hová?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Őrület, felfalja az infláció a hazai munkabéreket: egyre többen lépnének, de lesz hová?

Ugyan a gazdasági adatok alapján még nem állt meg itthon a növekedés, a legtöbb elemző egyetért abban, hogy világszintű válság előtt állunk, amelynek a komoly következményei lesznek Magyarországra nézve. Az energiakrízis és a brutális infláció nem csak a munkavállalókat érintik érzékenyen, de a munkaadókat is. Képesek lesznek a cégek akkora béremelést kigazdálkodni, hogy a fizetések lépést tartsanak az inflációval, vagy csak a reálbérek csökkenésével előzhetjük meg az ár-bér spirál kialakulását? Kell-e számítanunk komoly elbocsájtásokra a következő hónapokban? Mennyire van Magyarország felkészülve a recesszióra a régió más országaihoz képest? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgetett a Pénzcentrum Baja Sándorral, a Randstad cseh, magyar és román ügyvezetőjével. 


 

Az utóbbi időben azt láttuk, hogy jelentősen nőtt a csoportosan elbocsájtott munkavállalók száma. Baja Sándor, a Randstad cseh, magyar és román ügyvezetője szerint ahhoz, hogy jobban lássuk ennek az okát, egy lépéssel vissza kell mennünk. Ahogy a Pénzcentrumnak közölte:

Ha megnézzük a KSH korfáját, akkor ma 36 ezerrel többen vannak a nyugdíj előtt álló 65 éves korosztályban, mint a 18 évesek, akiknek a nagy része ráadásul nem is lép még be a munkaerőpiacra a továbbtanulás miatt. A felméréseinkben azt látjuk, hogy amíg egyes iparágak nem mennek jól, addig más exportorientáltak viszont nagyon jól teljesítenek, és felszívják a máshonnan elbocsájtott munkaerőt. Néhány héttel ezelőttig még azt mondtam, nem hiszem el, hogy egy pincér elmenne egy autógyárba operátornak, de aztán találkoztam egy budapesti alkatrészgyár HR-igazgatójával, és megdöntötte ezt a tévképzetemet. Rengetegen dolgoznak náluk, akik korábban a turizmus-vendéglátásban voltak.

A szakember szerint többek között óriási probléma, hogy nagyon alacsony itthon a diplomások aránya, emellett 10 év alatt évi 100 ezerről 60 ezerre csökkent az angol nyelvvizsgák száma, németből nagyjából 30 ezer volt, most 16 ezer, franciából 2800, most 900. Ez a szám - közölte a lappal - nem egyik évről a másikra esett vissza, és a demográfiai csökkenésnél sokkal erősebben ment vissza a képzés. Borzasztó nagy problémák vannak, és nem a PISA-tesztekről beszélek, hanem egyszerű mennyiségi és minőségi mutatókról.

Nem tudunk bevonzani egyetemet, főiskolát végzetteket, miközben nem termelünk magunknak elég embert. Az biztos, hogy ebből komoly társadalmi, gazdasági feszültségek lesznek. Emellett rengeteg tehetséges gyerek veszik el, mert mélyszegénységben élnek – nem tudom, őket hogyan lehetne megtalálni.

- mondta Baja Sándor, aki szerint iszonyú harc folyik a tehetségekért, és ha mi Magyarországon, a "munkaerőpiacon szisztematikusan alulmaradunk, akkor a jövőnket pecsételjük meg, hogy aztán csak olyan munkahelyek legyenek, ahová betanított munkásokat keresnek."

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

munkaerőpiaci helyzet

munkaerőpiaci körkép