Erre aztán rengeteg magyar nem számított: végre utolértük Ausztriát?!

Pénzcentrum   
  Megosztom
Erre aztán rengeteg magyar nem számított: végre utolértük Ausztriát?!

Vélhetően senki nem így akarta utolérni Ausztriát: a benzinárstop végével megjöttek az osztrák árak a magyar kutakra. A Pénzcentrum európai körképéből kiderült, hogy Luxemburgban is nagyjából ugyanennyit fizetnek az autósok az üzemanyagért, viszont Lengyelországban jóval olcsóbb tankolni.

Kedden 23 órakor megszűnt a benzinárstop Magyarországon, mindenkinek a piaci árkat kell kifizetnie, ha tankolni akar - már, ha egyáltalán kap üzemanyagot a kúton. A káosz vélhetően néhány nap alatt megoldódik, elül a pánik, és akkor valamivel jobb lesz a helyzet, de ahogyan Hernádi Zsolt Mol-vezér a keddi kormányinfón is elmondta, idő kell, mire a cég utoléri magát a kiszállításokkal, és az import visszaépül.

A Pénzcentrum megnézte, hogy az új lakossági üzemanyagárak hogyan viszonyulnak az európaiakhoz. Annyi biztos, hogy Ausztriát sikerült utolélni, de vélhetően senki nem így akarta. Ugyanis az euróra átszámolt, 1,5 eurós magyar benzinár (1 EUR = 411 HUF) pár cent híjján ugyanaz, mint az osztrák (1,54 euró) a Cargopedia friss adatai szerint. A dízelnél is nagyjából hasonló a helyzet, itthon átváltva 1,7 euróba kerül, mialatt kint 1,73.

Azon nem lepődtünk meg, hogy az összesítés szerint Szerbiában, Boszniában és Romániában picivel olcsóbb tankolni, mint itthon. A magyar árszintet Luxemburg közelíti meg, és Litvániában is hasonló áron van az üzemanyag. Ellenben érdekes, hogy

A legdrágább üzemanyaggal az izlandi autósok találkoznak, a benzin és a dízel is bővel két euró fölött van, de Norvégiában, Görögországban és Finnorszábnan is 1,9 euró felett mozog a benzinár.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

benzinárak

árstop

benzinkutak

európai árak