Kiderült a nagy igazság: a magyar vidék ebben az évben látott utoljára fehér karácsonyt

MTI   
  Megosztom
Kiderült a nagy igazság: a magyar vidék ebben az évben látott utoljára fehér karácsonyt

Budapesten a legutóbb 2002-ben volt havas a karácsony, Debrecenben 2005-ben, Szegeden, Szombathelyen és Pécsen 2007-ben, a Kékestetőn pedig 2021-ben - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat infografikájából, amelyet pénteken tettek közzé a szervezet Facebook-oldalán.


 


 

Azt írták, még csak nagy vonalakban lehet körvonalazni az idei karácsonyi ünnepek várható időjárását, az azonban az adatbázisukban tárolt megfigyelések alapján tudható, hogy az elmúlt évtizedekben milyenek voltak a karácsonyok.

Az infografikában 1951-től hat településen - Budapest, Debrecen, Szeged, Szombathely, Pécs és a Kékestető - mutatják be, milyen volt a karácsony: a zöld fák a hómentest, a fehér a teljesen - mindhárom ünnepi napon - havas ünnepet jelenti, a "foltos" fa pedig azt mutatja, ha december 24-26-án legalább az egyik nap volt hólepel, hófoltok vagy hótakaró.

Ez alapján Budapesten jellemzően - 37 évben - zöld volt a karácsony, 24 évben legalább az egyik nap volt hó, és 10 évben volt havas az ünnep. A legutóbbi havas karácsony 2002-ben volt.

Debrecenben 2005-ben volt a legutóbb havas a karácsony, egyébként 1951-től 35-ben volt zöld az ünnep, 21 évben "foltos" és 15 évben havas.

Szegeden 46 zöld karácsonyt regisztráltak, 15 volt "foltos" és 10 fehér, Szombathelyen 33 zöld karácsony volt, 23 "foltos" és 14 havas. Pécsen 45 hómentes, 16 részben havas és 10 fehér karácsonyt tartanak nyilván. Mindhárom városban 2007-ben volt a legutóbb havas a karácsony.

A Kékestetőn mindössze 8 zöld karácsonyt rögzítettek az elmúlt 71 évből, 19 volt "foltos" és 44 havas.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fehér karácsony

hóesés