Figyelem, ez rengeteg magyart érint: így nőnek a fizetések 2023-ban a legújabb mentességek miatt

HelloVidék   
  Megosztom
Figyelem, ez rengeteg magyart érint: így nőnek a fizetések 2023-ban a legújabb mentességek miatt

Több tízezer forinttal nő havonta azoknak a 25 és 30 év közötti nőknek a nettó fizetése, akik gyermekvállalás esetén szamélyi jövedelemadó-mentességben részesülnek a jövőben. A Napi.hu úgy értesült, a kedvezményezettek száma megközelítheti a 60 ezer főt.

A 25 és 30 év közötti, gyermeket vállaló női munkavállalókra is kiterjeszti a kormány a személyijövedelemadó-mentességet – jelentette be szerdán Orbán Viktor miniszterelnök.

Az idei évtől a 25 év alatti fiatal munkavállalók kaptak adómentességet, bruttó bérüket január óta nem terheli a 15 százalékos munkavállalói elvonás. Ez a csoport most kiegészül azokkal a 25 és 30 év közötti nőkkel, akik legalább egy gyermeket vállalnak. Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő szerint

Hazánkban 2022 harmadik negyedévében 280 ezer 25-29 éves nőt tartott nyilván a statisztika. Közülük jelenleg 215 ezer dolgozik, 2020-ban 25,5 ezer érintettnek született gyermeke. Közülük 18,2 ezren dolgoztak a szülést megelőzően.

Mivel 25 éves kor alatt már idén is adómentesek az átlagkeresetig a fiatalok, így többletként a 25 év feletti, de a 30. életévét még be nem töltött nők jelennek meg a kedvezményezettek közt

– hangsúlyozta a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi korábbi elnöke.

A 25 év alatti fiataloknál idén az adókedvezmény 433 700 forintig járt, az ennél magasabb fizetésért dolgozóknak a bér 433 700 forint feletti része után levonták a 15 százalékos szja-t. Ez a határ 2023-ban havi 499 952 forintra nő.

Az szja-mentesség kiterjesztése jelentős összeget hagyna a kedvezményezetteknél. Ha a minimálbér jövő évi összegét, bruttó 232 ezer forintot vesszük alapul, akkor

Ez 22,6 százalékos nettó béremelkedést eredményezne. A garantált bérminimum jövőre bruttó 296 400 ezer forintra nő, nettó összege 197 106 forint, amely 44 460 forinttal, éves szinten csaknem 533 520 forinttal nő. Ez szintén 22,6 százalékos nettó béremelkedést jelent.

Fontos, hogy az egy gyermeket nevelők jelenleg is kedvezményben részesülnek. A családi adókedvezmény mértéke egy gyermeknél most tízezer forint, amely mindkét szülőnek jár.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szja-mentesség

fizetés

nettó kereset

25 év alattiak

nők