Őrület: kétszer annyiba kerülnek ezek a termékek a magyar boltláncban, mint az olaszban

HelloVidék   
  Megosztom
Őrület: kétszer annyiba kerülnek ezek a termékek a magyar boltláncban, mint az olaszban

Akkorát drágultak Magyarországon az élelmiszerek egy év alatt, hogy 30-ról 7 százalékra csökkent a különbség az olasz és a magyar Lidl árai között – tudta meg a Telex. A különbség látványos, míg az árstoppolt cukor, liszt és csirkemellfilé fele annyiba kerül itthon, a spagetti több mint kétszer olyan drága, mint odakint, és egy sor élelmiszer szintén 30-40 százalékkal olcsóbb Olaszországban.


 


 

A forint gigantikus csúszdára került, Magyarországon pedig úgy elkezdtek drágulni az élelmiszerek, ahogy sehol máshol Európában. Felmerült a kérdés, hogy nálunk azért olcsóbbak-e a dolgok, főleg, hogy most már az euróért is 400 forint körül, főleg felette, kell fizetni, írja a Telex.

Magyarországon jóval drágább a spagetti, a bio olivaolaj, a csípős szalámi szelet, de a paradicsom- és babkonzerv is. Sokkal olcsóbb viszont az árstopos liszt, cukor, csirkemell filé, napraforgóolaj. Szintén olcsóbb a burgonya, a tojás, és a kenyér is, ami azt jelenti, hogy az alapvető élelmiszerek terén valamennyire azért még jobban állunk.

Amikor az árak különbségeiről beszélünk, érdemes megjegyezni, hogy az élelmiszereken lévő adók és járulékok jelentősen különböznek a két ország között.

Ezen kívül Magyarországon korábban is volt népegészségügyi termékadó, amit idén nyáron egy sor új termékre kiterjesztettek. Ebbe pedig például a müzlin kívül az előre csomagolt tészták is beletartoznak, így egyáltalán nem véletlen, hogy a spagetti most már kétszer annyiba kerül itthon, mint Olaszországban.

Az az egy biztos, hogy ha valaki véletlenül Triesztben tölti a szilvesztert, akkor azért hazafelé bedobhat néhány extraszűz olivaolajat, paradicsomkonzervet és szalámit a csomagtartóba.

Hatalmasat drágultak az élelmiszerek Magyarországon, az okok egy része nemzetközi, hiszen a növénytermesztéshez és állatok tartásához szükséges energiát mindenhol ki kell fizetni, és az aszály is egész Európát érintette. Mégsem ugyanolyan mértékben nőtt az élelmiszerek ára a különböző országokban. A mi 47 százalékos magyar élelmiszer-inflációnkkal szemben az olaszoknál 13,8 százalékkal drágultak az ételek novemberben éves alapon.

Árakban majdnem felzárkóztunk. De fizetésekben?

Érdemes az árakat ahhoz is mérni, hogy melyik országban mennyit keresnek az emberek. A legfrissebb, 2021-es adatok szerint az éves nettó olasz átlagbér 23 013 euró volt, míg a magyar 10 075 euró. Ha ezt átváltjuk forintba és hónapra, akkor az olaszok átlagosan 776 689 forintot kerestek, míg a magyarok 340 031 forintot.

Ha a vásárlói kosár árát elosztjuk a fizetésekkel, akkor kijön, hogy ugyanezeket a termékeket megvenni Olaszországban a fizetés 3,24 százalékába kerül, míg Magyarországon a 6,9 százalékába. Ez az érték tavaly még 3,41 százalék és 6,16 százalék volt, a fizetésekhez képest tehát az olaszoknak kicsivel olcsóbb, a magyaroknak pedig jóval drágább lett az élelmiszer.

Az utóbbi hetekben több környező országban is a Lidl árakat, a kínálatot és a minőséget a magyarországi boltokkal összehasonlítva az eredmény:

  • a szlovák Lidl sem felhozatalban, sem árakban nem különbözik nagyon a magyartól, bár tejfölért, zöldségekért és gyümölcsért megérheti átugrani (meg persze kofoláért és sörért, de ezt mondani sem kell);
  • a horvát Lidl kicsit drágább a magyarnál, de cserébe egy csomó különlegességet árulnak;
  • Ausztriában továbbra is drágább a Lidl, mint itthon, hiába tartja a legenda, hogy megéri kint vásárolni a bécsi karácsonyi vásár után;
  • a román Lidlbe viszont mindenképp megéri beugrani, ha a határnál járunk, mert a zöldség, gyümölcs, és vécépapír is annyiba kerül, mintha 2021-ben ragadtunk volna.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

élelmiszerinfláció

drágulás

infláció

élelmiszerárak

olaszország

lidl