Beindultak a kerttulajdonosok, 5 milliárdos értékben vásároltak már: ezeket a top vetőmagok

MTI   
  Megosztom
Beindultak a kerttulajdonosok, 5 milliárdos értékben vásároltak már: ezeket a top vetőmagok

 Elindult a házi kerti vetőmag értékesítési szezon. A tasakos vetőmagfajtákból a becslések szerint az idei szezonban mintegy 20 milliót értékesítenek a forgalmazók, megközelítőleg 5 milliárd forint értékben - közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.


 


 

A házi kerti vetőmag-piac kínálata meghaladja az 1000 fajtát. A terméktanács adatai szerint a legkeresettebb termékek a zöldségmagok, utána következnek a fűszernövények és a virágok magjai.

A legkelendőbb vetőmagok közé a borsó- és babfélék tartoznak, míg az aprómagvak közül a petrezselymek és a sárgarépa fajták fogynak legnagyobb mennyiségben. Az utóbbi években jelentősen megnőtt a kereslet a cukkinik, a chilipaprikák, a cherry és koktélparadicsomok, a salátafélék, valamint a különböző fűszernövények - kapor, bazsalikom, metélőhagyma - iránt, ismertette Pavelka Árpád, a terméktanács zöldség szekciójának tagja.

Az elmúlt években a világjárvány alatt a konyhakerti vetőmagvak forgalma mintegy 15 százalékkal emelkedett annak köszönhetően, hogy a családok sokkal több időt töltöttek otthon és igyekeztek kertjük művelésével is többet foglalkozni. A mostani szezonra ez a trend sajnálatos módon visszaesni látszik, az eladott mennyiség évente 3-5 százalékkal csökken. Az önellátó kiskerti gazdálkodás egyre inkább a díszkert, pihenőkert irányába fordul

- ismertette Pavelka Árpád.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vetőmag

vetőmag szövetség

tavasz

kiskert