Így rendeznék a hazai kútkérdést: még ebben a hónapban végleg eldőlhet a sorsuk

HelloVidék   
  Megosztom
Így rendeznék a hazai kútkérdést: még ebben a hónapban végleg eldőlhet a sorsuk

Az Országgyűlés honlapján már elérhető a Pintér Sándor belügyminiszter által benyújtott tervezet, amely rendezné a kútkérdést. Ha a képviselők elfogadják, 2024-től - néhány kivételtől eltekintve - mentesíti a kúttulajdonosokat az engedélyeztetési eljárás alól - írta a napi.hu cikkére hivatkozva az Infostart.


 


 

Megszűnik a háztartási, kerti kutak és a mezőgazdasági öntözésre használt kutak létesítésekor jelenleg szükséges bejelentési kötelezettség és engedélyeztetésre sem lesz szükség – tudta meg a Napi.hu. Jövő januártól új, immár hosszútávú kútamnesztia lép életbe: a korábban engedély nélkül létesített sekély kutak 2024-től automatikusan szabályosnak minősülnek.

A napi.hu összegyűjtötte azokat a változásokat, amelyeket a javaslat tartalmaz. Eszerint:

  • nem lesz szükség engedélyeztetési eljárásra és nem kell bejelenteni azokat az új, vagy már meglévő kutakat, amelyek
  • mélysége nem haladja meg az 50 métert;
  • nem érintik az első vízzáró réteget;
  • háztartási és mezőgazdasági használatra szolgálnak;
  • és vízkészlet-védelmi szempontból nem védendő területen találhatók. A védendő területekről térkép készül.

A 2024-től életbe lépő könnyítés azokra is vonatkozik tehát, akik új kutat létesítenének és azokra is, akik korábban engedély nélküli, vagy a kiadott engedélytől eltérő kutat üzemeltetnek.

A módosítás értelmében visszakapják a befizetett illetéket és hatósági díjat azok a kúttulajdonosok, akik már elvégezték az engedélyeztetést, de az új szabályok szerint mégsem lennének rá kötelezettek.

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításáról várhatóan még májusban szavaz az Országgyűlés, a szöveg társadalmi egyeztetése már lezárult. Az új szabályok jövő januártól léphetnek érvénybe, amint lejár az év végéig meghirdetett kútamnesztia.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kút

fúrt kutak

kút szabályozás