Eltűnhetnek bizonyos növényvédő szerek? Teljesen új készítmények jöhetnek a boltokba

Agrárszektor   
  Megosztom
Eltűnhetnek bizonyos növényvédő szerek? Teljesen új készítmények jöhetnek a boltokba

Egyre több a biológiai megoldás és készítmény a növényvédő szerek piacán, és jól látszik, hogy míg eddig a társadalmak inkább kémiai módszereket használtak a növénytermesztésben, most előtérbe kerültek az olyan hasznos élő szervezetek, mint a baktériumok - mondta az Agrárszektornak Dr. Czinege Erik, a Kwizda Agro Hungary növénytáplálási innovációs managere.

Folyamatos az Európai Unióban a különböző növényvédőszer-hatóanyagok kivonása, ami a termelők és a gyártók életét is sok esetben megnehezíti. Mit tehetnek ezekben a helyzetekben a termelők, illetve a gyártók hogyan tudnak ezekre a kivonásokra reagálni?

A kivonások nem most kezdődtek, de igazából ez egy olyan tendencia, ami akár üdvözlendő is lehet, hiszen elősegíti azt, hogy a tudatosság, a jó értelemben vett zöld szemlélet egyre inkább teret hódítson az agráriumban. Ez ad egy motivációt a gyártóknak is ahhoz, hogy olyan típusú termékeket fejlesszenek, amelyek megfelelnek az újabb helyzetekben is. Általánosságban is elmondható, hogy a kemizálásból a biológiai megoldások felé haladunk, hiszen az elmúlt időszakban inkább az volt a jellemző a társadalmakra, hogy mindent kémiai módszerekkel igyekeztek megoldani, most azonban előtérbe kerültek az olyan hasznos élő szervezetek, mint például a baktériumok. A gyártók oldaláról az érződik, hogy mindenki ebbe az irányba fejleszt így biztos, hogy több és több ilyen termék jelenik majd meg a piacon. A termelők közül az innovatívak nagyon örülnek ezeknek az új termékeknek, azonnal kipróbálják őket, a többségük azonban megszokta, hogy kipermetezi a növényvédő szert, ami szinte azonnal hat. Ugyanakkor a biológiai szereknél sosincs 100 százalékos hatékonyság, ezért a termelőknek is meg kell tanulniuk, hogy ezeket az új típusú megoldásokat másképp kell használni, viszont hosszú távon fenntarthatók, és alkalmazásukkal a rezisztencia kialakulásnak a veszélye is kisebb lesz

- mondta Dr. Czinege Erik a portálnak.

Hozzátette, a gyártók oldaláról is érződik, hogy mindenki a biológiai szerek irányába fejleszt, és azt látni, hogy folyamatosan jelennek majd meg nagy számban ezek az új típusú készítmények a piacon. A szakember kiemelte azt is, hogy ma akkor járnak el helyesen a gazdák, ha nem egy adott termesztéstechnológiára összpontosítanak, hanem próbálnak rendszerben gondolkodni, és a fajtaválasztást, talajművelést helyezik előtérbe. Fontos, hogy a termelők ne a régi rutinok szerint dolgozzanak, hanem legyenek nyitottak, és szakmailag is kövessék az újdonságokat. További részletek az Agrárszektor cikkében olvasható, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

növényvédőszer

növényvédőszerek

agrárszektor