Unokázós csalók tombolnak vidéken: ezekben a megyékben a legveszélyesebb a helyzet

Pénzcentrum   
  Megosztom
Unokázós csalók tombolnak vidéken: ezekben a megyékben a legveszélyesebb a helyzet

Volt olyan megye, ahol a bűncselekmények majdnem negyedét idős emberek ellen követték el. A bűnügyi statisztikákból kiderült, hogy leggyakrabban meglopják a 60 év felettieket, sokszor aljas trükkökkel szedik el a pénzüket. A rendőrség már külön kiadványt is készített, hogy az idősek felismerjék a veszélyes helyzeteket, és ne váljanak áldozattá - írta a Pénzcentrum.

A 2023-ban eddig elkövetett bűncselekmények mintegy 17,2 százalékának 60 éven felüli sértettje volt Magyarországon (azokban az esetekben, amikor a sértett kiléte ismert volt. A Bűnügyi Statisztikai Rendszer havonta frissülő adatai szerint ugyanis a 34 708 esetből 5968 darab volt olyan, amelynek sértettje 60 éven felüli volt - közölte a Pénzcentrum.

A statisztikákban mélyebben elmerülve az látszik, hogy leginkább a Nógrád megyei idősek vannak kitéve a bűnözésnek, legalábbis az ottani elkövetések 22,9 százalékában voltak idős sértettek. De Borsodban (22,2%) és Baranyában (21,4%) sem túl kedvező a helyzet, a bűntények több mint ötödében 60 év feletti sértettek is érintettek voltak.

Az idősek elleni bűncselekmények aránya Csongrád-Csanád megyében volt a legalacsonyabb, 11,9 százalékos az összes elkövetés között. De az országos átlag alatt szerepel még Győr-Moson-Sopron (13,4%), Komárom-Esztergom (14,3%) is, de egyébként a fővárosban is csak a regisztrált bűncselekmények 15,2 százalékát követték el 60 év felettiek sérelmére.

Lopás, csalás, átverések: ezektől retteghetnek az idősek

Ha megnézzük a statisztikák szerinti top 10 bűncselekményt, amit idősek kárára követtek el, akkor látható, hogy Baranya megye kivételével mindenhol a lopás vezeti a ranglistát. Mint kiderült

Ezt követi 14,33 százalékkal a csalás, 7,1 százalékkal a közúti baleset okozása (azaz idős áldozatai voltak egy-egy balesetnek). A 60 év felettiek ellen elkövetett bűncselekmények 6 százaléka információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás volt.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pénz

pénzcentrum

bűnözés