Óriási leépítés a vidéki gyárnál: bezár a nyíregyházi telephely, ez lesz a dolgozókkal

MTI   
  Megosztom
Óriási leépítés a vidéki gyárnál: bezár a nyíregyházi telephely, ez lesz a dolgozókkal

Gondoskodó Elbocsátás Programról született döntés a nyíregyházi Electroluxnál, amelyet a korábban bevezetett, maradást ösztönző juttatásokon felül kínál a vállalat az átszervezésben érintett munkatársai részére. A dolgozói érdekképviseletekkel kötött megállapodás számos olyan ingyenes támogatási elemet tartalmaz, amely segítséget nyújthat a sikeres álláskereséshez, munkahelyváltáshoz. A megállapodás előzménye, hogy az Electrolux 2023. február 1-jén bejelentette: nem folytatja tovább a hűtőszekrények gyártását nyíregyházi gyárában a lényegesen megváltozott üzleti környezet és alacsony kereslet miatt - írta a cég sajtóközleményében.

Több hullámban, hozzávetőleg 600 főt érintő létszámcsökkentés indul az Electrolux nyíregyházi gyárában ez év októberében, az utolsó termelési nap várhatóan idén december 15 lesz. DE mi lesz a dolgozókkal?

Az Electrolux és a dolgozói érdekképviseletek vezetése közötti konstruktív egyeztetéseken mindkét fél kiemelt célja az volt, hogy ösztönző és méltányos megállapodás jöjjön létre az átszervezésben érintett dolgozóink helyzetének átfogó rendezésére. Az üzemi tanáccsal és a munkatársakkal nagyon hatékony és együttműködő volt a párbeszéd, hiszen a munkatársak maradását motiváló és elhelyezkedésüket támogató program bizonyos részleteiről a bejelentést követő 24 órában már születtek részmegállapodások. A munkatársakat rendszeresen tájékoztattuk a tárgyalás menetéről, biztosítva őket, hogy ebben a nehéz helyzetben mindenkinek igyekszünk segíteni

– emelte ki Szentpéteri Ferenc, az Electrolux Magyarország ügyvezető igazgatója, az Electrolux nyíregyházi gyárának igazgatója.

A tárgyalások eredményeképpen egy rendkívül széleskörű támogató programról született megállapodás. A program két fókuszterülete a munkatársak megtartását ösztönző juttatási rendszer kidolgozása, valamint a Gondoskodó Elbocsátás Program elindítása volt

– mondta Könczöl Zoltán, az Electrolux Magyarország országos HR vezetője.

Dolgozói többlet juttatások

Az Electrolux Kollektív szerződése jóval kedvezőbb feltételeket biztosít a munkavállalóknak a Munka Törvénykönyvében meghatározottaknál. Emellett a februári bejelentést követően, a havi termelési bónusz mértékét jelentős mértékben növelte a vállalat, és a gyártás leállítási ütemtervben meghatározott ideig a vállalatnál maradó munkavállalók további három havi hűség bónuszra lehetnek jogosultak.

A Gondoskodó Elbocsátás Programról

A munkatársak elhelyezkedését támogató programunk 8 területre fókuszál. Az egyes programelemek megvalósításához igénybe vesszük külső, szakértő partnerek támogatását is. Stratégiai megállapodást kötöttünk a Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályával, akikkel a kezdetektől fogva szoros az együttműködés

- fejtette ki Muszik Kinga, az Electrolux nyíregyházi gyárának interim HR vezetője, aki korábban a vállalat jászberényi porszívógyárának HR vezetője is volt.

A vállalat alapvető célja, hogy a létszámcsökkentéssel kapcsolatos jogi, munkaerőpiaci információk elérhetővé és érthetővé váljanak, ezért az Electrolux minden munkavállaló számára információs fórumokat szervez. A munkaidőn belül szervezett információs fórumok célja, hogy részletes tájékoztatást adjon a munkavállalóknak a munkaviszonyuk megszüntetésével kapcsolatos jogi tudnivalókról, a szükséges adminisztratív lépésekről, illetve segítséget adjon a munkaerőpiacra történő kilépéshez, melyben a Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztálya is támogatást biztosít.

Az Electrolux ingyenes pszichológiai konzultációt és reziliencia tréninget is biztosít minden munkavállalónak.

A jövőre való felkészülés kapcsán a vállalat álláskeresési tréningeket szervez, amelyek célja, hogy gyakorlatias álláskeresési ismeretek elsajátításával a munkát keresők képessé váljanak az önálló álláskeresésre, friss önéletrajzzal, fotóval és motivációs levéllel rendelkezzenek, és a lehető legrövidebb időn belül újra munkába tudjanak állni.

Az álláskeresési tréningek során felkészített kollégák szeptemberben vállalati állásbörzén is részt vehetnek. A nyíregyházi telephelyen megrendezett börzén bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a regisztrált munkáltatóknak, ahol a munkavállalók közelebbről megismerhetik a felkínált nyitott pozíciókat, az alkalmazás feltételeit.

A munkaerőpiac keresleti és kínálati fórumán túl az Electrolux képzési, átképzési anyagi támogatást nyújt munkavállalóinak. A legkülönbözőbb képzéseket magába foglaló átképzési program igen népszerű, közel 300 munkatárs regisztrált a programba. A legnépszerűbbek az idegennyelvi és a könnyűgép kezelői képzések.

A vezető beosztású munkatársak számára is célirányos támogatást biztosít az Electrolux, aktívan segítve őket az átmeneti idő változásainak kezelésében, és részükre is biztosított a személyre szabott álláskeresési segítség.

Támogatási rendszerünk egyik legfontosabb eleme a külső partnerünk által működtetett Munkából – Munkába ® program, melynek célja, hogy a munkaviszony megszűnése után se maradjanak segítség nélkül a fizikai állományban dolgozó munkavállalók. A programra regisztrálókat munkaviszonyuk végét követően további 3 hónapig támogatjuk. Egyéni akciótervet dolgozunk ki számukra, aktív segítséget adunk az állásinterjúkra felkészülésben, az álláskeresési folyamat támogatásában, állások közvetítésében, pályaorientációs és pályakorrekciós szakmai tanácsadásban

– részletezte Muszik Kinga.

Tudjuk, hogy a bejelentés nehéz helyzetet teremtett a nyíregyházi gyárban dolgozóknak, akik kemény munkájukkal és erőfeszítésükkel hosszú évek óta támogatják a vállalatot. Éppen ezért volt az Electrolux annyira elkötelezett abban, hogy megegyezés szülessen a munkatársakkal, akik nagyon méltányosnak és motiválónak értékelik a programot

– tette hozzá Szentpéteri Ferenc.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

elbocsátás

leépítés

elektrolux

nyíregyháza