Aggasztó hírek érkeztek a magyar csemegéről: ömlik az országba az olcsó kínai

Agrárszektor   
  Megosztom
Aggasztó hírek érkeztek a magyar csemegéről: ömlik az országba az olcsó kínai

Kifejezetten jónak ígérkezik az idei csemegekukorica termése, a gazdák örülhetnek, ám a feldolgozók mosolya már nem annyira őszinte. Az iparág költségei jelentősen emelkedtek, az átadási árak ugyanakkor ezt nem követték. A háttérben a tavalyi gyenge termés idején beáramló olcsó, kínai csemegekukorica áll, amely akkora árelőnnyel rendelkezik, hogy még a mostani, jobb évben is jelen van a piacon – annak dacára, hogy minősége meg sem közelíti az európai áru színvonalát - írta az Agrárszektor.

Az idei csapadékmennyiség miatt úgy is lényegesen jobb termés várható csemegekukoricában, hogy az állomány túlnyomó része öntözött területen növekszik. Az ideális körülmények ugyanakkor nem mondhatók el a termékpálya egészéről - írta az Agrárszektor.

Jelenleg a termelői oldalról nem hallani panaszt, a tavalyi évhez képest nagyon jónak ígérkezik az idei termés a mostani állapotok szerint. Tavaly ilyenkor sárga, kiégett volt a határ, most élénkzöld, kellően magas és erős a növény, vagyis jó termés várható

– nyilatkozta az Agrárszektornak Kovács János, a Kecskeméti Konzerv Kft. ügyvezetője és gazdasági igazgatója. A hazai csemegekukorica egyik legnagyobb feldolgozójának számító cégnél ugyanakkor a termékpálya élelmiszeripari szegmensét már nem látják ilyen kedvező helyzetben.

Ahogy a szakember a lapnak elmondta, a bőséges termés jó hír, de a piac már nem alakul kedvezően. Olyannyira, hogy a szerződött mennyiségen felül megtermett csemegekukoricát már nem is szeretnék átvenni a feldolgozók. Ennek alapvető oka, hogy a feldolgozók önköltségének növekedését nem követte az átadási árak emelkedése. A tavalyi év gyenge termése és ezáltal szűk kínálata miatt ugyanis az importőrök és a kereskedelmi láncok új beszerzési források után néztek, kénytelen is voltak ezt tenni, hogy megfelelő mennyiség legyen az üzletek polcain.

Idén elegendő lesz az európai termés is, de a kínai import olyan áron jön, hogy láthatóan továbbra is jelen van a piacon, annak dacára, hogy a minősége meg sem közelíti az európai színvonalat.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

agrárszektor

csemegekukorica

mezőgazdaság