Ömlik az import krumpli az országba: mi lesz így a magyar termény sorsa?

Agrárszektor   
  Megosztom
Ömlik az import krumpli az országba: mi lesz így a magyar termény sorsa?

A zöldség-gyümölcstermelőknek sem volt könnyű az elmúlt időszak, és úgy tűnik, ez bizony a termelésen is meglátszik. Ahogy az Agrárszektor írja, burgonyafronton igen katasztrofális a helyzet, hiszen krumpliexport volumene 2023 első negyedévében 68,7 százalékkal visszaesett az egy évvel korábbihoz képest. A paradicsomnál viszont már nem ilyen borúsak a kilátások, ugyanakkor egy másik alapzöldség, a hagyma is megsínylette az éveket. De, hogy pontosan mi jellemzi az agrárium ezen ágazatait? Kiderül!

Soha nem látott mélyrepülésben a burgonyaexport

Ahogy a porátl írja, elég beszédes adat, hogy idén jelentősen, mintegy 70%-kal megcsappant a burgonyaexportunk, nagyjából 556 tonnát tett ki, az exportárbevétel 862 ezer euró volt, ami 14,5 százalékkal több a 2022. első negyedévi értéknél. Emellett a burgonya exportátlagára több, mint három és félszeresére emelkedett. A behozatal továbbra is számottevően meghaladja a kivitel volumenét és értékét is: a burgonyaimport mennyisége 2,7 százalékkal 38 ezer tonnára nőtt az előző év azonos időszakához képest, értéke több mint harmadával emelkedett, ami 16,8 millió eurót jelentett.

2023 első negyedévében Romániába 269 tonna, Szlovákiába 116 tonna, illetve Koszovóba 113 tonna burgonya került Magyarországról. Ehhez hozzájárult az is, hogy a korábbi elsődleges célpiacnak számító Csehország a vizsgált időszakban nem vásárolt hazánktól burgonyát. Az importburgonya forrása elsősorban Franciaország volt, a volumen 59,6 százaléka innen érkezett, de Hollandia, Németország és Szlovákia is jelentős mennyiséget szállított.

Persze nem csak a burgonya mutat érdekes eredményeket. Mi a helyzet a hagymával vagy épp a magyar gyümölcsökkel? Erről többet az Agrárszektor cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

burgonya

burgonya import

import burgonya

magyar burgonya

agrárszektor