Jelentős drágulást hozhat az új szabályozás: a magyar borok ára is veszélyben?

Agrárszektor   
  Megosztom
Jelentős drágulást hozhat az új szabályozás: a magyar borok ára is veszélyben?

2023. július 1-jén lépett életbe az új hulladékgazdálkodási szabályozás, amelynek legfőbb eleme a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR). A rendszer jelentős többletterhet ró az élelmiszeriparra, becslések szerint évente körülbelül 120 milliárd forintot kell majd fizetniük a Mol hulladékkezelő leányvállalatának, a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.-nek, amely elnyerte a koncessziót a feladat megoldására. Ezzel Magyarország is bevezette a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert (EPR - extended producers responsibility), amelyben a gyártóknak a "szennyező fizet" elve alapján emelt díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére, vagyis a hulladék elszállításáért, kezeléséért, megsemmisítéséért és újrafelhasználásáért. Iparági szakértők szerint ez egyértelműen áremelésekhez vezet, járt utána az Agrárszektor.

Az intézkedés lényege, hogy arra ösztönözze a gyártókat, hogy kevesebb hulladékot képezzenek, több legyen az újrahasznosított termék és csomagolóanyag, illetve környezetbarát anyagokat használjanak. Arra nézve még nincsenek információk, hogy új rendszer mennyivel fogja megemelni az élelmiszeripar költségeit.

Ha azonban valamelyik szereplő nem tudja ezeket a költségeket áthárítani, az azzal a veszéllyel járhat, hogy csökkenni fog a nyereségessége, illetve tovább nőnek majd a veszteségei. Vannak azonban olyan ágazatok, amelyek ezt nem igazán engedhetik meg maguknak. Ilyen például a borágazat, amely épp nehéz helyzetben van, írja az Agrárszektor.

Jóval magasabbak a magyar EPR-díjak az unió más tagállamaiban rögzítetteknél

Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára elmondta, hogy az ágazatban komoly költségnövekedést fog okozni az új rendszer, ám ennek mértéke attól függ, hogy melyik termékről beszélünk, illetve hogy milyen kiszerelési módról van szó. Például a pezsgőnél az uniós jog írja elő a kötelező üvegpalackok használatát. Hasonlóan több magyar eredetvédett bor termékleírása rendelkezik üvegpalack használatáról: például a tokaji és az egri borokat kizárólag ilyen formában lehet forgalomba hozni. Tokaji borkülönlegességek - mint például az aszú vagy a szamorodni - esetében a palackok méretére, formájára és színére nézve is vannak kötelező jellegű kritériumok vonatkoznak.

Az üveg a borászat természetes kiszerelési alapanyaga. Jellegzetessége, hogy korlátlanul újrahasznosítható, amennyiben megfelelően volt gyűjtve és szétválogatva. Az Energiaügyi Minisztérium közlése szerint az üvegtégla újraöntésével készülő palackok előállításának energia szükséglete jelentősen elmarad a homokból történő olvasztásétól: az energiamegtakarítás mértéke eléri a 30-40%-ot.

Brazsil Dávid szerint az EPR kapcsán a felkészülési idő az egyik legnagyobb probléma: az EPR kormányrendelet március közepén, a hozzá kapcsolódó díjtétel rendelet a bevezetést megelőzően egy hónappal lett megismerhető. Az egyeztetések elmaradása miatt nagyon kevés ideje volt a pincészeteknek a felkészülésre.

A szakember szerint a közvetlen terhek növekedése mellett éppolyan fontos a bürokratikus terhek növekedése: az eddigi egy helyett két bevallást kell majd készíteniük, egyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) részére a termékdíjról, egyet pedig a hulladékgazdálkodási hatóságnak az EPR díjról.

A cikk folytatása ITT olvasható.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

borászat

drágulás

csomagolóanyag