Megindult a roham a magyar bankokba: ilyen számlákat akar most mindenki, ez az oka

Pénzcentrum   
  Megosztom
Megindult a roham a magyar bankokba: ilyen számlákat akar most mindenki, ez az oka

Több mint 100 ezren kezdik meg szeptembertől felsőoktatási tanulmányaikat, ami sokak számára egybeesik majd első bankszámlájuk megnyitásával is. A bank kiválasztásánál érdemes bizonyos szempontokat mérlegelni, a kondíciókban ugynais komoly eltérések lehetnek, és még az sem mindegy, hogy milyen céllal szeretnénk számlát nyitni. Egészen másik csomag lehet ugyanis a legkedvezőbb akkor, ha csak a diákmunkánk után járó fizetést érkeztetnénk ide, mint ha online vásárlásra, esetleg átutalásokra is gyakran használnánk a hozzá társított kártyát. A Pénzcentrum összegyűjtötte a hazai pénzintézetek diákszámláit, hogy összegezhesse azok legfontosabb jellemzőit.

Már csak egy napot kell várnunk a felvételi ponthatárok kihirdetésére, ami után várhatóan több mint 100 000 fiatal kezdheti majd meg egyetemi, vagy főiskolai tanulmányait. És bár a ponthatárok megugrásával a felsőoktatásba felvételt nyert diákok joggal érezhetik úgy, hogy a nehezén már túl vannak, még számos nehéz döntést meghozatala hárul majd rájuk. De ugyanez igaz a még középiskolába járókra, akiknek a tanév szeptemberi kezdete előtt szintén bokros teendőik vannak még, írja a Pénzcentrum.

Érdemes annak is utánajárni, hogy a választott bankok milyen extra szolgáltatásokat kínálnak, illetve hogy ezek járnak-e valamilyen költséggel. Az olyan tranzakciók, mint a kártyával történő fizetés például mindenhol ingyenesek, azonban egy ATM-es felvétel, vagy egy átutalás díjában már komoly különbségeket találni.

Legyünk körültekintőek a szerződéskötésnél

Bár 2014. február 1. óta havonta két ingyenes készpénzfelvétel 150 000 forintig, a 16 éven felüli számlatulajdonosoknak törvényileg biztosított, ez a kedvezmény nem jár automatikusan. Fontos, hogy amikor megkötjük a szerződést, nyilatkozzunk róla a bankunknak, hogy az adott számla esetében szeretnénk élni a lehetőséggel. A kedvezmény mindenkinek egyetlen számlájára jár ugyanis, ezen felül pedig feltétel, hogy rendelkezzünk Magyarországon állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel, illetve hogy írásban nyilatkozzunk arról, hogy szeretnénk igénybe venni azt.

Az egyes bankok pontos kondícióinak ismeretén felül fontos arról is tudni, hogy 2023 július 1-től bevezették az úgynevezett diákhitel számlákat. A változás értelmében így diákhitelünket csak az Erste, a Gránit, az MBH és s az OTP Bank által forgalmazott bankszámlánkra érkeztethetjük. A Diákhitel1-szerződések száma egyébként a tavalyi év végén 108 ezerre rúgott, tehát ez a megkötés is rengeteg diákot érint.

Az ilyen típusú számlák esetében már kötelező elvárás néhány szolgáltatás ingyenessége, amik egyébként a legtöbb bank korábban ismertetett termékeinél is azok. Pontokba szedve a következők:

  • számlavezetés
  • netbank, mobilbank és telebank
  • tranzakciókról értesítés (sms vagy push)
  • bankkártya
  • kártyalimit-módosítás
  • folyószámla-megszüntetés

Ahhoz, hogy hol nyissunk számlát a fent felsoroltakon kívül sok dologgal érdemes lehet tisztában lenni, de a legfontosabbakat azért végigvettük. Nem érdemes megfeledkezni persze arról sem, hogy a fent felsorolt díjaknak gyakran minimum és maximum összegei. A részletesen ismertetett kondíciókon felül pedig nem érdemes megfeledkezni arról sem, hogy utánajárjunk az egyes bankok fiók- és ATM-lefedettségének, illetve hogy nyújtsuk be igényünket az ingyenes készpénzfelvételre a szerződés megkötésekor.

A teljes cikk itt található a kalkulátorral.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

helllovidek

pénzcentrum

bankszámla

diákszámla

számlanyitás

pénzintézetek