Jó hírt kapott a kisváros: a jövőben sem épül itt vízgyilkos akkumulátorgyár

HelloVidék   
  Megosztom
Jó hírt kapott a kisváros: a jövőben sem épül itt vízgyilkos akkumulátorgyár

Garanciát kapott a város: nem települ Fótra akkumulátorgyár, jelentette be Vass György, a település fideszes polgármestere. Elmondása szerint a fóti önkormányzat több hónapos munkájának eredménye, hogy a HelloParks nyilatkozatban vállalta, hogy a településen a jövőben nem köt bérleti szerződést akkumulátorcellák gyártásával foglalkozó vagy más, jelentős zavaró hatású tevékenységet végző vállalattal, írja a 24.hu.

Ezzel garanciát kaptunk arra, hogy a lakosokat akkumulátorcellák gyártásából jelentős környezeti hatások (levegő-, talaj-, víz- vagy környezetszennyezés) nem érhetik a jövőben sem, fogalmazott a városvezető, mindössze pár órával azután, hogy az idei legnagyobb akkumulátorgyár építését jelentette be a kormány.

Vass György korábban egy lakossági fórumot tartott Fóton, ahol elmondta, őt is derült égből lórúgásként érte az akkumulátorüzem híre, és nem örül neki.

A gyűlésen kiderült, Fóton új üzem építéséről nem tudnak, a HelloParksban bérelt csarnokban folyó munka indulását pedig éppen a város jegyzője akadályozta meg. A fórumon Mihályi Zsolt Apor ismertette, hogy a BYD-nél ő maga függesztette fel a tevékenység megkezdéséhez szükséges engedély kiadásáról szóló döntést arra hivatkozva, hogy megvárja, amíg lezárul a folyamatban lévő bírósági eljárás. A pert a Foton 2023 Környezetvédelmi Egyesület indította. A BYD tevékenységét engedélyező környezetvédelmi hatósági határozat ellen adtak be keresetet, és azonnali jogvédelmet is kértek a cég ellen.

A HelloParks képviselője, egy műszaki mérnök arról beszélt, hogy a bérlőjük nem fog akkumulátorokat gyártani, a cellák nem itt készülnek, hanem Kínában. „A legveszélyesebb munka nem itt fog történni”, Fóton csak összeszerelik a kész akkumulátorokat, és ez szerinte valójában könnyűipari tevékenység. A HelloParks csarnoka egy logisztikai raktár, ám a mérnök szerint rendelkezik olyan, a legmagasabb biztonsági követelménynek megfelelő és amerikai biztosítók által bevizsgált automatikus tűzoltó rendszerrel, amely a lítiumakkumulátor-tüzek továbbterjedését is meg tudja akadályozni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

akkugyár

fót

vass györgy

polgármester

nyíregyháza